“Samo država BiH ima nadležnost donositi odluke o diplomatskim odnosima zemlje”

Vijesti 23. mar 202320:15 3 komentara
Ambasada Velike Britanije

Nakon što je Vlada RS danas usvojila Informaciju o prekidu saradnje Republike Srpske sa ambasadama SAD i Velike Britanije, oglasio se i britanski ambasador Julian Reilly.

“Sve eratičnije odluke predsjednika entiteta RS, g.Milorada Dodika, štete interesima i reputaciji Republike Srpske. Samo država Bosna i Hercegovina ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje. Ambasada Velike Britanije će nastaviti da radi na dobrobit svih građana ove zemlje”, naveo je britanski ambasador.

Oglasili su se i iz Ambasade SAD te Misije OSCE-a.

OSCE: Duboko smo razočarani današnjom odlukom NSRS

Podsjetimo, ambasadori zemalja-članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira oglasili su se jučer saopćenjem u kojem zražavaju svoju duboku zabrinutost zbog nedavnih dešavanja u Republici Srpskoj, koja imaju za cilj sužavanje građanskog prostora i reduciranje javne debate. U istom saopćenju izrazili su žaljenje zbog najava vlasti RS koje su se danas i obistinile.

“Upravni odbor PIC-a izražava žaljenje zbog najave vlasti Republike Srpske da namjerava jednostrano prekinuti saradnju sa predstavnicima dvije članice Upravnog odbora PIC-a, što predstavlja štetan korak protivan interesima građana koji žive u RS. Članice Upravnog odbora PIC-a imaju ključnu ulogu u provedbi civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma”, poručuju iz PIC-a.

Inače, Milorad Dodik se nalazi na crnim listama obje ove zemlje za koje je Vlada RS odlučila da prekine saradnju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare