Samo jedan potpis za Vladu FBiH

Vijesti 31. mar 202319:47 2 komentara

Kako do Vlade FBiH? Stvari su se danas dodatno zakomplikovale. Igor Stojanović potpredsjednik FBiH pručio je kako neće dati saglasnost za imenovanje vlade. Svoj raniji stav potvrdio i Refik Lendo. Ipak, Dragan Čović i dalje optimističan. Kaže, Vlada će biti formirana 6. aprila.

Za Dragana Čovića riječ je o manjim nesuglasicama, Igor Stojanović će prijedlog koji je dobio od predsjednice Federacije potpisati već u ponedjeljak, tvrdi. No imena koja je predložio HDZ, neće se mijenjati, poručio je.

Potredsjednik Fedrecije Igor Stoanović potvrdio je danas da neće dati saglasnost za imenovanje Vlade FBiH, prije dodatnih konsultacija lidera SDP-a, HDZ-a i NES- a.

U otvorenom pismu Stojanović je naveo je kako su mu sporna imena Almina Hopovca iz SDP-a, protiv kojeg je podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja (nije potvrđena), Anela Kljake iz NES-a, za kojeg postoji sumnja da je počinio izborne krađe, ali i ime Sanje Vlaisavljević kao kandidatkinje HDZ-a, koja je ovdašnjoj javnosti poznata po radikalnim izjavama u vezi Sarajeva.

U pismu je Stojanović naveo i kako očekuje razloge zbog čega su predloženi kandidati za članove Vlade FBiH najbolji izbor za navedene funkcije, imajući u vidu njihovu stručnu spremu, prethodno iskustvo i viziju daljeg razvoja i unapređenja resora koje preuzimaju.

Dragan Čović komentira:

“Da pojma nema ko su ljudi kojima bi danas trebao dati podršku, potvrdio je i Refik Lendo. No, to je samo jedan od razloga zbog kojih neće dati saglasnost na Vladu, onaj prvi je najvažniji, u cijelog priči nema pobjedničke, SDA, odnosno, Ustav nije ispoštovan”.

Predlaganje novih ministara otvorilo je još jedno, prilično neugodno pitanje za SDP, kako je priznao sam Stojanović. Unutrašnja neslaganja oko imena, procedura koje nisu kako kaže, ispoštovane što SDP ne smije dopustiti. Lideri SDP-a, Nes-a i HDZ-a za sada su bez komentara na zahtjev potredsjednika FBiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare