Sankcije SAD mnoge iznenadile, a neke i naljutile

Vijesti 07. jun 202219:17 0 komentara

SAD je novim sankcijama poslao poruku etnonacionalistima, ovaj put visokim zvaničnicima HDZ-a i SNSD-a. OFAC-ova crna lista proširena je u danu kada stranka Milorada Dodika prolongira vraćanje nadležnosti, a stranka Dragana Čovića glasa za novac za izbore. Sankcije su ipak mnoge iznenadile, a neke i naljutile. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović skinuo je rukavice-optužuje SAD za podrivanje Dejtona.

Apsolutna zvijezda domaćih, regionalnih pa i svjetskih medija bio je prvi epidemiolog Republike Srpske.Ministar zdravlja, Alen Šeranić ipak je na svojoj koži osjetio koliko je kratak put od trnja do zvijezda, odnosno do američke crne liste.Zbog toga što je ispred Vlade RS bio predlagač tačke o osnivanju Agencije za lijekove RS, između ostalog ocijenjeno je da podržava secesionističke namjere i podriva Dejton. Nakon prespavane noći, Šeranić o svemu kaže:

“I ja sam se probudio jutros i otišao na posao da obavljam aktivnosti koje imam. Moj zadatak je da nastavim da radim sve ono što je u opisu posla ministra zdravlja i socijalne zaštite i od toga neću svakako odustati. Ne osjećam se kao da sam bačen lavovima, kada vršite ovakvu funkciju onda i preuzimate breme i teret onoga što vas može dočekati u budućnosti”.

Šeranić je slučajno, ili ne sankcionisan u momentu Posebne sjednice NSRS, na kojoj je ruski ambasador kao jedini prisutni diplomata izlagao svoje stavove u vezi kako kaže ruske specijalne operacije u Ukrajini.Mnogi zbog vremenske koincidencije, sve smatraju američkom porukom proruskim političarima.Opozicija u RS misli da je đavo u detalju, tačnije u 9.tački zaključaka, kojom se na istoj sjednici na kojoj vlast staje uz Rusiju, prolongira vraćanje nadležnosti.

“Sve dok ne provedeš zaključke od 10.decembra, ništa ti ne vjerujemo. Kada se formira vojska, kada se provede zaključak od 10.decembra tada se javi, do tada ćuti jer samo petljaš i podvaljuješ”, rekao je Igor Crnadak, poslanik PDP-a.

Dok PDP Dodika naziva elementarnom nepogodom koja će proći, na sve reaguju iz Vlade RS. Saopštavaju da je administracija SAD-a otvoreno na strani onih koji potkopavaju Dejton. Slični stavovi i iz HDZ-a. Smatraju kako su američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari „produkt nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista koji međunarodnim zvaničnicima prenose jednostrane stavove”. Čavara je ističu iz stranke Dragan Čovića- štitio Dejton. Sankcionisani hrvstski političar danas kaže da je za sankcije “zbog blokade FBiH i neimenovanja sudaca Ustavnog suda FBiH” saznao iz medija. Potpuno odbacuje optužbe, i ističe da je pravo na strani jačeg .

“Podsjećam da sam zbog istog problema 2017. godine trebao biti ubijen u planiranoj saobraćajnoj nesreći te mi je iznenađenje veće da se State Department stavio na istu stranu s nalogodavcima za moje ubistvo.Očito je da je dezinformacija u SAD-u stigla uz pomoć izlobiranih – kupljenih informatora. Zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD-, informišem javnost da izvan Busovače nemam nikakve imovine”, naveo je Čavara.

Uvođenje američkih sankcija Čavari, za predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića je „bahato terorisanje legitimnog predstavnika hrvatskog naroda”. Obrazloženje smatra ciničnim, a bh Hrvate braniteljima Dejtona i demokratije, kojima kako navodi ”međunarodni tutori već godinama kroje budućnost bez da ih se išta pita, a sada im još prijete i sankcionišu ih”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!