Saobraćajni kolaps u Banjaluci: Građani muku muče, političari se prepucavaju

Vijesti 25. okt 202319:07 0 komentara

U Banjaluci ovih dana glavna tema saobraćajni kolaps. Iz više razloga. Grad je ostao bez nekoliko parkinga. Neki su van upotrebe, a neki su otišli u ruke privatnika. Dok građani muku muče, političari se međusobno optužuju.

Na mjestu nekadašnjeg Krašovog parkinga rupa gradi se spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske. Palasov parking djelimično je blokiran, zbog rušenja i potencijalne gradnje novog dijela hotela. Najnoviji slučaj je da je Banjaluka ostala i bez najvećeg parkinga u gradu. Otišao je u ruke privatnika, preduzeća “Autoprevoz”.

Borba građana za slobodno parking mjesto je svakodnevna. Dok su jedni nervozni, drugi, pak, strpljivi.

“Uzeli su sve i zelene površine, ne samo parking. Ja sam vozač, stvarno je gužva. Imam auto, ostavim kući, idem pješke. Ovdje nemaju nikakve predstave gdje šta da rade, samo rade napamet”, rekao je jedan od građana Banjaluke.

O gubitku još jednog parkinga u gradu i o tome u čiju kasu će sada ići novac od naplate istog danas su na sjednici govorili i odbornici Grada Banjaluke. Rampu sa 250 parking mjesta na “Staroj autobuskoj” skinuo je Autoprevoz. Prijedlog da se ubuduće naplata vrši na bazi javno privatnog partnerstva.

“Zato se ova tačka danas našla po ubraznoj proceduri na današnje zasjedanju gdje se traži da se sa preduzećem Bewo Real Estate d.o.o Banjaluka zaključiti ugovor gdje oni po osnovu odluke o javnom parkiralištima i garažama u Banjaluci imaju mogućnost da sa gradom zaključe ugovor o javnom privatnom partnerstvu , odnosno da grad Banjaluka današnjom odlukom dozovili da to preduzeće izdaje parking”, rekao je Saša Čudić, potpredsjednik Skupštine grada Banjaluka.

“Visina iznosa koja će se tražiti od druge strane pošto smo diskutovali o tome i zaključili da je 20, odnosno 30 feninga po parking mjestu dnevno više nego simboličan iznos i da bi grad stvarno trebao da naravno uz saglasnost druge strane eto nadam se da ćete izboriti nešto veći prihod za grad u tome svemu”, dodao je Saša Lazić, odbornik u Skupštini grada Banjaluka.

Većina novca na ovom primjeru, ali i na nekim drugim ubuduće, ići će u džepove privatnika. Gradonačelnika to mnogo ne brine.

“Šta to mijenja čovjeku kada vi istu cijenu plaćate. Ako grad daje zemlju, čovjek pravi nadzemnu garažu, omjer uložene zemlje sa uloženom investicijom, omjer naplate je 60, 40, 50, 55,,45…Znači dobićemo dve nadzemne garaže, dobićemo jednu podzemnu sa 575 parking mjesta, dobićemo 220 parkinga kod Tržnice,to je tri puta više nego što smo imali prije nego što sam postao gradonačelnik”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković.

Međutim, nisu ovo jedini problemi na banjalučkim ulicama. Saobraćajni haos nastaje i zbog izvođenja radova na svakom ćošku. Zbog istih vlasnici radnji u Gajevoj ulici tražili su naknade zbog smanjenog obima posla. No, po mišljenju mnogih najveći kolaps trenutno prave radovi na novom kružnom toku u centru grada, a čija je gradnja nedavno i zabranjena.

Uprkos rješenju republičke inspekcije o zabrani radva i rušenju do sad izgrađene kružne raskrsnice, mašine i danas rade. Za gradonačelnika je sve politička igra zbog koje trpe građani.

Pa se na pomenuto rješenje i oglušio.

“Ovo rješenje nije rješenje Republičke uprave, ovo je rješenje gradskog odbora SNSD Banjaluka, ovo je jednog direktora i jednog doktora rješenje punog mržnje i loših namjera prema Banjaluci”, kaže Stanivuković.

O krizi se oglasio i bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. Dok su jedni njegov savjet da su Banjaluci hitno potrebne tri velike javne parking garaže shvatili kao naknadnu pamet, ili samo pamet, drugi sve vide kao moguću najavu ponovne kandidature.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!