“Saopštenje OHR-a je dodatna uvreda za žrtve, tražimo izvinjenje Lidije Bradare”

Vijesti 13. mar 202314:22 0 komentara
F.Z./N1

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida nisu zadovoljni reakcijom OHR-a na izjave predsjednice Federacije Bosne i Hercegovine Lidije Bradara o ratnom zločincu Dariu Kordiću.

Bradara je, naime, izjavila kako je osuđeni ratni zločinac Kordić “valjda prestao biti osuđenik za ratni zločin” nakon što je odležao kaznu. OHR je odlučio reagovati na društvenim mrežama, naglasivši, naravno, suprotno.

“Ratni zločini se ne mogu poništiti. Činjenica da je neko izdržao kaznu ne znači da su ti zločini nestali, već da je pojedinac kažnjen za svoju krivičnu odgovornost”, naveli su, između ostalog.

Ovakvim potezom nisu zadovoljni iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida. Reagovao je predsjednik udruženja Murat Tahirović.

“Saopštenje Ureda visokog predstavnika kojim pojašnjava predsjednici FBiH šta znači presuda više liči na ukor nekom nedoraslom, a ne jasno i čvrsto opredjeljenje provođenja vlastith odluka, odluke predhodnika su i njegove odluke”, naglasio je Tahirović.

Oni su, podsjetimo, od Schmidta tražili smjenu predsjednice FBiH, zajedno sa Udruženjem građana žrtava rata iz Ahmića. Od ovakvog zahtjeva ne odustaju.

“Smatramo da to nije rješenje i tražimo smjenu ili javno izvinjenje predsjednice FBiH kao i njenu posjetu Memorijalnom centru u Ahmićima. Sve drugo, pa i saopštenje OHR-a je dodatna uvreda za žrtve”, naglasio je Tahirović.

Podsjetimo, Dario Kordić je osuđen na 25 godina zatvora u Hagu za ratni zločin nad civilima u selu Ahmići. Oslobođen je nakon izdržane dvije trećine kazne.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!