Saradnja “dejtonske četvorke” nikada na nižim granama

Vijesti 10. dec 202118:15 1 komentar
N1

Regionalno, BiH, Srbija, Hrvatska i Crna Gora ekonomski dosta dobro sarađuju. Obrazovno, ima kočnica, politički, nije dobro. Ovo je stav Igmanske inicijative koja je na današnjoj sesiji "dejtonska četvorka na raskršću" iznijela niz primjera kako je tekla saradnja ovih država posljednje tri godine. Politički ništa nije dobro, a tome je doprinijela kažu i međunarodna zajednica.

“I onda se javi gospon Bakir, kao veliki Hasan-aga pomiritelj, nahuška tog udbaša iz Zenice na meneIjer imamo posla sa ljudima, koji lažu, varaju, kradu, koji su se zatvorili u svoju bačvu. / Dakleimate neke fičfiriće, političke direktore, objasniću vam šta to znači, imam to iskustvo 20 godina. / Da to među ostalima i Džaferović koji je bio hostesa mudžahedinima u BiH”, govorio je Zoran Milanović, predsjednik Hrvatske prethodnih dana.

Zoran Milanović je racionalan političar, ja sam ga upoznao, znam ga”, kazao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH (SNSD).

Racionalno, neracionalne izjave koje dolaze iz regiona, samo produbljuju tešku krizu u kojoj se BiH nalazi. Saradnja tzv. “dejtonske četvorke” nije nikada bila na nižim granama. To učesnici 29. sesije Igmanske inicijative poktrepljuju i posljednjim izjava koje dolaze od hrvatskog predsjednika. Za neke je pokazao svoje lice, za druge ne zna šta govori.

“Mnogi kažu da je on evoluirao iz socijaldemokrate u radikalnog nacionalistu. Ja sam jedno vrijeme dijelio to uvjerenje. Ja danas sve manje vjerujem u to. Ja smatram da je on postao medicinski slučaj i da mu je potrebna pomć, jer on ima potrebu da svaki dan po nekome lupa, bez obzira da li to odgovara ozbiljnom čovjeku ili ne odgovara”, kazao je Slavo Kukić, sveučilišni profesor u Mostaru.

Problematičan stav međunarodne zajednice

Izjave koje se šalju, ne odražavaju pravo stanje stvari u odnosima među običnim ljudima, smatraju učesnici današnje sesije. Ipak, izjave koje se šalju iz BiH, ali i regije, zabrinjavaju

“Pogledajte političare odvdje gdje se mi nalazimo u BiH, predstavnike konstitutivnih naroda, koji se neodgovorno, krajnje neodgovorno ponašaju. Dovode ovu zemlju na ivicu raspada. Pogledajte susede kako se ponašaju i Beograd i Zagreb. Tretiraju BiH kao svoju koloniju”, kazao je Aleksandar Popov, Igmanska inicijativa.

“Dobro je da takav glas ne dolazi od našeg predsjednika, on to nekako prepušta ministrima da veoma slične poruke šalju, što je takođe veoma problematično”, kazao je Milan Antonijević, pravnik iz Beograda.

A problematičan je za današnje učesnike i stav međunarodne zajednice. Iako se očekuje da kao nekada reaguju i “sjeku krila” političarima koji izazivaju krizu, oni to ne rade. Iako BiH misli da je i dalje važna, nekadašnji diplomata Zlatko Dizdarević misli kako nismo prioritet, što govori i to da u UN o sedam kriznih područja o kojima se govori, BiH nije ni spomenuta

“Mi mislimo da smo faktor u njihovoj igri. Oni misle kako da sačuvaju statsu quo ovdje. Da se ne bi previše uzbuđivali nekom novom dramom. Jer i jedni i drugi i treći koji su ovdje imaju svoje geostatreške probleme, egzistencijalne probleme koji sa nama nemaju veze”, kazao je Zlatko Dizdarević, bivši bh. diplomata.

Javnost i odnosi BiH sa susjedima su zatrovani. S toga, možemo doći u situaciju da će BiH biti izolovana dok se nešto ne promijeni. Zato fokus treba biti na regionalnoj saradnji u domenu ekonomije, obrazovanja. A i tada su nam potrebni zvaničnici sve četiri zemlje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare