Sarajevo domaćin konferencije o novinarstvu: Wael al-Dahdouh jedan od govornika, Ika Ferrer Gotić voditeljica panela

Vijesti 02. maj 202415:03 0 komentara
Dron.ba

Svjetski kongres Međunarodnog instituta za štampu (IPI) 2024. i Festival medijskih inovacija, koji se održava od 22. do 24. maja u Sarajevu, okupit će vodeće novinare, urednike i izdavače iz cijelog svijeta.

Pod temom “Upravljanje krizama: Novinarstvo na prekretnici”, ovaj događaj će pružiti vitalni prostor za medijske profesionalce, lidere i inovatore za istraživanje novih rješenja, poticanje razumijevanja i kritičko ispitivanje uloge medija u rješavanju kriza našeg vremena.

Ime iz svijeta medija koje je privuklo značajnu pažnju u proteklom periodu izvještavanjem iz okupirane Gaze, novinar Al Jazeere Wal Al-Dahdouh, nastupit će kao govornik tokom prvog dana konferencije.

Tokom rata u Gazi, tragično, Waelova porodica postala je žrtva izraelskih napada u kojima je izgubio ženu, djecu, unuka i sina novinara. Sam Wael preživio je napad dronom. Vodio je tim Al Jazeere Arabic u pokrivanju najvažnijih događaja u Pojasu Gaze od 2006. godine, uključujući sve izraelske ratove i vojne operacije.

Govornici uključuju i ratnu reporterku iz Bosne i Hercegovine tokom 1990-ih Aidu Čerkez, dopisnika Daily Telegrapha tokom istog perioda Michaela Montgomeryja, nagrađivanog fotoreportera Damira Šagolja, i mnoge druge.

Ika Ferrer Gotić, producentica i voditeljica sarajevskog odjeljka regionalne televizije N1, CNN-ovog partnera u regiji, moderirat će raspravu o sigurnosti i ugroženosti medijskih radnika u ratu u Gazi.

Producirala je neke od aktuelnih priča širom regije i svijeta, uključujući rat u Gazi, ukrajinsku izbjegličku krizu i presude Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju za genocid. Njeni izvještaji dospjeli u publikacije i novinske kuće diljem SAD-a, Europe i Latinske Amerike, uključujući The New York Times, TVE, TV Columbia, NOS, Sky news i mnoge druge. Poznata je po svojim međunarodnim pričama s novinarima CNN-a, a u njenim intervjuima su sudjelovali Christiane Amanpour, Nic Robertson, Nia-Malika Henderson, Ben Wiedeman, Clarissa Ward, Jim Sciutto i mnogi drugi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!