Sarajevo film festival dobija i svoje proljetno izdanje

Kultura 07. apr 202118:57 0 komentara

Na inicijativu Sarajevo Film Festivala, prvi put se na devetodnevnom online festivalu okupljaju četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje, istog govornog područja: Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma iz Srbije i Filmski festival Herceg Novi. Festival će se održati online na Ondemand.kinomeetingpoint.ba. od 9. do 17. aprila.

Sarajevo film festival, između svoja dva regularna izdanja, ovoga puta publici nudi i Proljetno izdanje festivala, gdje će publika na zvaničnoj platformi kina Meeting Point imati priliku gledati najnovija filmska ostvarenja sa posljednjih izdanja festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji te dva restaurirana jugoslavenska klasika. Prvi zajednički regionalni filmski festival održava se u sklopu Mreže festivala Jadranske regije.

“Glavni cilj mreže, da pokušamo da okrupnjamo publiku u regionu za umjetnički film, kvalitetni film, za film koji nije nužno proizvod holivudske filmske industrije već evropskih industrija, regionalnih kinematografija i da sa jednim zajedničkim djelovanjem damo tim filmovima veću vidljivost u regionu”, kaže Jovan Marjanović, direktor Industry odjela Sarajevo Film Festivala.

Od 9. do 17. aprila publika ima priliku pogledati filmove koje su izabrali selektori četiri festivala: Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma iz Srbije i Filmski festival Herceg Novi. Osim filmova biće dostupni i razgovori sa nekim od autora fimova.

“Ukupno devet filmova u programu festivala – 5 igranih filmova, 2 dokumentarna i 2 remasterizovana jugoslavenska klasika: “Pavle Pavlović” i “Miris poljskog cveća”. Cijena karte, odnosno coda je 8 KM, a posebna ponuda je 50 KM za paket svih filmova, dakle za 9 filmova. Posebno izdvajamo jednosatne razgovore sa klasicima jugoslovenskog filma Srđanom Karanovićem i Purišom Đorđevićem koji govore o svojoj karijeri”, ističe Andrijana Copf, PR SFF-a.

Osim u kinu Meeting point publika ima priliku i na stranici ovog kina gledati film Jasmile Žbanić “Quo vadis, Aida?” koji je nominovan za prestižnu nagradu Oscar.

“Mi smo zadovoljni veoma gledanošću filmova i na digitalnoj platformi i u kinu, pogotovo filma “Quo vadis, Aida?” koji je srušio sve rekorde i u kinima, odavno nije bh. filma koji je uprukos ovakvoj situaciji sa kinima imao preko 10.000 gledalaca, naravno u uslovima bez pandemije to bi bilo desetostruko više, ali je ovo nešto čemu se možemo radovati. Međutim, na digitalnoj platformi taj film konstantno, već od oktobra ima svoje gledaoce svaki dan”, otkriva Marjanović.

U okviru Prvog izdanja regionalnog filmskog festivala publika će gledati filmove koje inače nema priliku vidjeti. Program čine jugoslovenski klasici, višestruko nagrađivani filmovi, ali i najzanimljiviji europski i svjetski naslovi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!