Sarajevo: Građani Dobrinje podnijeli prijavu protiv Efendića zbog gradnje

Vijesti 15. okt 202113:33 3 komentara
N1

Stanari zgrada sarajevske ulice Kurta Schorka podnijeli su danas, zajedno s udruženjem Eko Akcija, krivičnu prijavu protiv osoba za koje tvrde da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlasti da bi izdali dozvole za izgradnju skaldišta kerozina u drugih objekata u neposednoj blizini.

Krivičnu prijavi podnijeli su protiv gradonačelnika Semira Efendića, načelnika Općine Novi Grad, njegovog pomoćnika za urbanizam i zaposlenika u Službi za urbanizam. Razloge krivične prijave naveo je jedna od građana:

“S obzirom da smo uvidom u dokumentaciju u Opštini došli do saznanja da je Opština bila nenadležna da izda urbanističku i građevinsku dozvolu jer se, između ostalog radi, o prostoru od značaja za FBiH koji je master planom aerodroma predviđen za širenje aerodroma, dozvole je moglo izdati samo resorno ministarstvo na nivou Federacije. Također, pošto je u pitanju treća vodozaštitna zona u njoj je po zakonu zabranjena gradnja objekata za skladištenje i točenje nafte i naftnih derivata pa nisu mogli dobiti zakonski vodnu saglasnost”.

Također, uputili su Ministarstvu komunalne privrede KS Zahtjev za pokretanje postupka oglašavanja rješenja ništavnim kojim je dozvoljena izgradnja skladišta kerozina i ostalih objekata.

Pismeno su se obratili i Vladi KS, premijeru KS i Uredu za borbu protvi korupcije KS. Istakli su kako su dozvole za gradnju skladišta date izdate nezakonito i da su time ugrožene zalihe pitke vode te prekršeni zakoni.

“Samo jedan litar goriva koji dospije u dodir s izvorištem može zagadoiti cijeli milion litara vode”, napisali su.

Građani su protestovali nekoliko dana, ali bez uspjeha. Načelnik Efendić poručio je na jednom od skupova građanima da nemaju osnova za strah, te da je sve urađeno po zakonu i ekološkim standardima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare