Sarajevo obučeno u praznično ruho: Predstoji novogodišnja groznica

Vijesti 19. dec 202219:58 0 komentara
N1

Nova 2023. godina je pred vratima. U glavnom bh. gradu ove, za razliku od prethodne godine, biće organizovan i javni doček. Za one koji odluče za najluđu noć van države, pobrinule su se, tradicionalno, turističke agencije. Novogodišnjih sadržaja, po svemu sudeći, neće nedostajati.

S prvim novogodišnjim ukrasima koji su osvanuli na sarajevskim ulicama, oživio je i praznični duh. Novogodišnje jelke, obnovljeni ukrasi, lampice i 3D elementi savršena su kombinacija za pravljenje najljepših fotografija, od Vilsonovog šetališta, pa sve do Baščaršije. Građani užurbano koriste posljednje dane u ovoj godini, kako bi spremno dočekali Novu.

Oni koji nemaju priliku otići van grada ili države, na raspolaganju će imati brojne turističke sadržaje. U Sarajevu će biti organizovan i javni doček, a sve prisutne će u najluđu noć uvesti Dubioza kolektiv. Odličan provod najavila je i gradonačelnica Benjamina Karić.

“Pored NG koncerta planiramo još mnoštvo propratnih aktivnosti u decembru i tokom januara. Grad je sufinansirao projekat “Holiday market se vraća kući”, u opštini Stari grad, gdje će svi naši sugrađani imati priliku da uživaju u klizalištu sa pravim ledom, u posebnim NG kućicama gdje će se prodavati različiti proizvodi, uglavnom, domaći. Sufinansirali smo i novogodišnju bajku na Skenderiji, gdje takođe naši sugrađani i svi turisti imaju priliku da uživaju u ledenoj epohi i propratnim sadržajima”, kazala je Karić.

Glavni grad BiH tokom prazničnih dana sija u svom punom sjaju, a to najviše privlače turiste. Bez obzira na to što se sarajevske planine, trenutno, ne mogu pohvaliti snježnim pokrivačem, pojedine turističke agencije tradiconalno su kreirale obilaske, prilagođene za porodice, djecu, ali i regiju.

“Imamo ture gdje obilazimo staro gradsko jezgro, gdje ljudima približavamo našu kulturu, običaje i tradiciju, nezaobilaznu gastronomiju. I svakako, posjeta planinama Trebeviću, Bjelašnici, Jahorini”, objasnio je Adnan Vlajčić, direktor agencije “Insider”.

Zadovoljni su i hotelijeri. Smjestajni kapaciteti gotovo u potpunosti su popunjeni, a goste će zabavljati poznata imena sa domaće estrade.

“Većinom su gosti iz susjednih država, ali i naša dijaspora. Ima gostiju iz Mađarske, Bugarske, Turske, ali većina gostiju dolazi iz Srbije, Hrvatske i Slovenije”, naveo je Senad Halilović iz Udruženja turističkih privrednika BiH.

Podsjećamo, javni doček prošle godine organizovan je u velikom broju gradova, ali ne i u glavnom.Novogodišnjih sadržaja ove godine neće nedostajati, ali će, barem sudeći prema prognozama meteorologa, bijeli pokrivač izostati u novogodišnjoj noći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!