Sarajevo s ponosom dočekalo zlatne matematičare: “Ovo je najbolji rezultat BiH”

Vijesti 24. jul 202422:57 0 komentara
N1

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi održanoj u Velikoj Britaniji, učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su historijski uspjeh, osvojivši tri zlatne, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje. Večeras su ih s ponosom na aerodromu dočekali roditelji, prijatelji i nadležni.

Ovo je 32. put kako BiH učestvuje na IMO, najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, te u prethodnom 31 učešću niti jedan učenik nije uspio osvojiti zlatnu medalju.

Konačno, tom čekanju je došao kraj, te su naši učenici, iznad svih očekivanja, ove godine osvojili čak tri zlatne medalje. Oni su na ovaj način zlatnim slovima ispisali historiju bh matematike.

Naši zlatni momci su: Benjamin Mujkić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo, Andrej Krčmar, učenik 2. razreda Gimnazije Banja Luka i Vuk Janković, učenik 1. razreda Gimnazije “Jovan Dučić” Trebinje.

Zlatne medalje koje su osvojili i na taj način ispisali historiju bh. matematike su kruna njihovog truda i rada iako su i ranije osvajali brojna priznanja.

I ostali učenici iz BiH su ostvarili nevjerovatan uspjeh: Harun Alibegović, maturant Richmond Park International Secondary School Sarajevo je osvojio srebrnu medalju, dok su bronzane medalje osvojili učenici Druge gimnazije Sarajevo – Adnan Osmić i Naida Gavranović.

Liderka na ovogodišnjoj, za BiH historijskoj olimpijadi, je bila Adisa Bolić, dok je zamjenik bio Bojan Pažin.

Važno je istaći da je ovo prvi put da su se svi učenici iz BiH okitili medaljama na IMO.

U ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina je zauzela 13. mjesto u konkurenciji 108 zemalja, što je ubjedljivo najbolji ekipni plasman u historiji. Prethodni najbolji plasman je bio 29. mjesto.

Adnan Osmić iz Sarajeva osvojio je bronzanu medalju. Kako nam je kazao, utisci se još nisu u potpunosti slegli.

“Ovo je najbolji rezultat koji smo ostvarili u historiji BiH. Bili smo na takmičenju iz matematike u kojem je učestvovalo više od 100 država svijeta. Odlično se osjećam, bilo je jako teško osvojiti medalju i baš mi je drago da sam to uspio”, rekao je Osmić.

Njegov kolega iz Banjaluke Andrej Krčmar okitio se zlatnom medaljom. Iako se ponosi time, zasluge takođeer pripisuje i timskom radu i zalaganju.

“Veoma lijep osjećaj. Ovo je nekako najviše postignuće koje se može dostići na takmičenju iz matematike i vrhunac dugogodišnjeg truda. Nakon što su me prozvali i rekli da sam osvojio zlatnu medalju bio sam ponosan na sebe, ali i na cijelu ekipu jer smo timski ostvarili izuzetno dobar rezultat. Doslovno najbolji rezultat otkako se BiH takmiči kao samostalna država”, istakao je Krčmar.

Među predstavnicima vlasti koji su dočekali naše Olimpijce na sarajevskom aerodromu bila je ministrica obrazovanja KS Naida Hota-Muminović. Oduševljenje nije krila.

“Ovo je veliki uspjeh za naše matematičare koji predano rade zahvaljujući Udruženju matematičara KS. Mi možemo slaviti jedan veliki skok na ukupnoj rang ljestvici, 13. smo u svijetu i zaista je to jedan veliki uspjeh koji nam daje nadu da ćemo i u budućnosti nastaviti nizati ovakve pobjede i rezultate”, navela je Hota-Muminović.

Redovni profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu i osnivač Udruženja matematičara KS Esmir Pilav koji je sa svojim kolegama godinama vrijedno radio i trudio se da učenici danas ponosno prošetaju svoje medalje s takmičenja i više je nego zadovoljan i ponosan postignutim.

“Presretan sam i ovo je zaista kruna osmogodišnjeg rada Udruženja matematičara KS. Jedan sam od njegovog osnivača 2016. godine i ovo je vrhunac tog rada i to samo govori da se rad i trud isplati i da će na kraju kulminirati nekim uspjehom. Mi smo mala država, dok su sve ostale mnogo veće od nas. Takmičenje je bilo u Londonu i trajalo je nekoliko dana gdje je bilo različitih aktivnosti. Učenici su otišli 14. jula. Nije jednostavno biti među tih šest takmičara jer je konkurencija velika. Mnogo djece je imalo mogućnost da se kvalifikuje za ovo takmičenje, ali djeca su vrijedno radila i riječ je o pripremama od sedam mjeseci na godišnjem nivou. Mislim da je ovo zaista veliki uspjeh”, poručio je Pilav.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!