Sarajevski muftija za N1: Sačuvali smo identitet, nema potrebe za inferiornošću

Vijesti 20. feb 202419:11 0 komentara

U emisiji Izvan okvira, muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus podsjetio je na to da su pitanja o odnosu muslimana i Evrope bila relevantno obrađivana u Bosni i Hercegovini još krajem 19. stoljeća, dok su se mnogi značajni evropski intelektualci ovim temama počeli baviti tek u 21. stoljeću.

Grabus, koji je ujedno i redovni profesor islamskih nauka i bivši muftija ljubljanski, ističe kako su rasprave među mislimanima bile žive i dimanične kroz modernu historiju u BiH.

“A na temelju tog iskustva sačuvali smo identitet u teškim vremenima nakon Drugog svjetskog rata kada je bio zatvoren Fakultet islamskih nauka pa je ponovo otvoren 70-ih godina”, rekao je u programu N1 televizije govoreći o odnosu bosanskohercegovačkih muslimana i Evrope.

“Postoji jedna vrsta inferiorinosti koju pokazujemo u odnosu na velika, globalna kretanja. Nema potrebe za tim. (…) Muslimani u BiH su u stalnoj razmjeni iskustva s kršćanima, pravoslavnima i katolicima, i sa sekularnim okruženjem, i to ne dozvoljava muslimanskoj zajednici da se uspava jer mora odgovarati na pitanja relevantna za vjernike i širu društvenu zajednicu”, objasnio je Nedžad Grabus.

On je podsjetio na to da je veliko pitanje muslimana u BiH bilo vezano za njihovu autonomiju, koja je zatim i ostvarena 1909. godine.

“Austrija je prva evropska zemlja koja je u pravni sistem prihvatila Islam”, dodao je.

Pojasnio je kako Islam stoljećima već nije nepoznanica na Zapadu.

“Na Oxfordu ili Cambridgeu su otvoreni odsjeci za proučavanje Islama prije 300 godina. Posljednjih četrdesetak godina unutar Evrope žive muslimani, a ranije su to bile muslimanske elite. Na početku 20. stoljeća – džamija u Parizu je sagrađena kao poklon vojnicima iz Alžira i Maroka koji su se borili za Francusku u Prvom svjetskom ratu. Imamo i druge primjere unutar zapadno-evropskog svijeta. Nakon Drugog svjetskog rata, s emigracijom muslimana u zapadnu Evropu, imate drugu ili treću, četvrtu generaciju koja govori lokalnim jezicima kao prvim jezicima”, pojasnio je Grabus, sarajefski muftija i profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!