Sarajlije o Danu nezavisnosti BiH: “Sve je dobro dok još ima onih što vjeruju”

Vijesti 01. mar 202314:05 0 komentara
N1/F.Z.

Na današnji na 1992. godine, a nakon održanog referenduma, građani Bosne i Hercegovine glasali su za nezavisnost. Razgovarali smo sa starijim građanima, onima koji su glasali na tom referendumu. Sjećaju ga se sa sjetom, a u emocijama im se miješaju bol zbog izgubljenih najmilijih u ratu koji je uslijedio, ali i ponos jer je država BiH neovisna i preživjela je.

N1

“Ovo je dan svih nas koji živimo i ovdje i vani i sve građane BiH. Ja sam pionirsko dijete. Bilo je sve drugačije dušo. I sada je sve dobro dok još ima ovih malo što vjeruju i ovo sve rade”, kazala nam je jedna od Sarajki.

N1

Njena sugrađanka ističe kako se ne osjeća zadovoljno jer je “Bosna i Hercegovina slobodna, ali podijeljena”.

“Rođena sam, odgojena i odrasla u doba Jugoslavije. Nije bilo idealno, ali je bilo normalno. Radilo se, družilo… Fale mi moji prijatelji kao hljeb, prijatelji koji su raseljeni, poginuli itd”, istakla je.

N1

Stariji Sarajlija kaže da će “BiH, suverene i lijepe zemlje, uvijek biti”, ali da se danas vodi “druga vrsta rata”.

“To je psihički pritisak koji vrše da bi ugušili i rasparčali BiH, ali mislim da je trenutno raspoloženje svih naroda koji su željni mira i života. Odbranit će BiH, nema više ko može napraviti nešto da je uništi, nikad se to neće desiti. Ja više nemam nikoga, samo suprugu. Moju jedinu kćerku su ubili.  Ali, nikada nisam nikome želio zlo niti želim ni danas. Želimo suživot”, istakao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!