Šarović o dogovoru u Briselu: Vrag leži u malim stvarima

Vijesti 13. jun 202213:35 > 13:40 2 komentara
N1

Vrag leži u malim stvarima, rekao je u Banjaluci predsjednik SDS Mirko Šarović komentarišući dogovor u Briselu. U dokumentu koji je ishod višečasovnog sastanka lidera stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i predstavnika Evropske unije, kojem lider SDS nije prisustvovao ima odličnih stvari, kaže Šarović. Ipak, nekoliko tačaka su, tvrdi, sporne po političare u Republici Srpskoj.

“Što se mene tiče kao predsjednika SDS, neki od elemenata su potpuno neprihvatljivi i prihvatanje takve vrste odgovornosti ne bi bilo prihvatljivo ni sa politikom ni sa trenutkom u kojem se traži prihvatanje nekih stvari koje su u suprotnosti i sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je Šarović.

Kao prvo što mu je neprihvatljivo naveo je pitanje koje se odnosi na obavezu za praćenje i preduzimanje bezbjednosne politike i politike sankcija Evropske unije.

“To znači da se mi i ako nismo kandidat obavezujemo da ćemo pratiti sankcije i politiku Evropske unije u smislu odnosa prema Rusiji”, rekao je Šarović navodeći da Bosna i Hercegovina nema potrebu da prati spoljnu politiku Evropske unije s obzirom na to da nema status kandidata.

“Drugo važno pitanje koje je takođe vrlo problematično je pitanje dalje ustavne reforme zasnovane na preporukama neke od institucija između ostalog i Venecijanske komisije, ne treba da se krijemo i zamazujemo oči kada su stavovi Venecijanske komisije potpuno jasni i podrazumijevaju pojednostavljenje određenih stvari, poput zaštite vitalnog nacionalnog interesa i verifikacije silom nametnutih prenosa nadležnosti,” rekao je Šarović.

Neprihvatljivo mu je i unaprijed preuzimanje i implementacija svih presuda međunarodnih i domaćih sudova. “To znači da smo mi saglasni sa tim da se šuma, voda, rijeke, poljoprivredno zemljište knjiže kao imovina Bosne i Hercegovine”, tvrdi Šarović ističući kako ne može biti opravdanje ono što kaže lider SNSD da će se o državnoj imovini razgovarati nakon izbora.

“Ja nisam saglasan, mislim da su ljudi koji su pod pritiskom u velikom problemu da vode Republiku Srpsku. To je za mene činjenica. Zalud fina priča o odbrani”, istakao je lider SDS tvrdeći kako “ne želi da budem pod kišobranom lažnog jedinstva i da dovodi zemlju pred sunovrat da bi me pritisnuli i da bih rekao evo o tome ćemo nakon izbora”.

Šarović je istakao i kako je uoči sastanka bio upoznat sa sadržajem dokumenta koji je sada izmijenjen samo u finesama, što vidi kao potvrdu kvaliteta svoje odluke da se ne odazove pozivu na sastanak.

Iako učesnici sastanka navode kako smatraju da bi ishod dogovora u Briselu mogao biti kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, Šarović je istakao kako nije toliki optimista.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare