Šarović: Tražio sam da Schmidt stavi moratorij na Inzkovu odluku

Vijesti 14. jul 202212:18 11 komentara
F.Z/N1

"Tražio sam da Schmidt stavi van snage odluku o zabrani negiranja genocida. Da na Inzkovu odluku stavi moratorij od nekoliko godina i da da šansu političarima u Bosni i Hercegovini da se dogovore o ovom pitanju, istakao je Mirko Šarović, predsjednik Srpske demokratske stranke o dopuni Krivičnog zakona BiH koje je uveo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko u julu prošle godine, a koja se odnosi na zabranu negiranja genocida.

“Ne bi bio smak svijeta da se napravi moratorijum na Inzkovu odluku. U tom slučaju razgovarali bi sa Schmidtom. Kad kažem da bih razgovarao sa njim na temu moratorija Inzkove odluke to ne znači da bih ga priznao za visokog predstavnika i da može da koristi bonska ovlaštenja”, poručio je Šarović.

Šarović je kazao da je Inzko iz sopstevene osvete zbog nekih ranijih dešavanja nametnuo odluku o zabrani negiranja genocida.

“Inzko je bio zaboravljena ličnost i niko ga u ovoj zemlji nije primao. I onda je nametnuo zakon i svi relevantni politički faktori iz Republike Srpske su se okupili i donijeli neke odluke koje su u tom trenutku bile jedine moguće”, izjavio je predsjednik SDS-a.

Kazao je i to da sada sa visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidotm ne bi razgovarao “jer je kriza oko Inzkovog zakona morala biti riješena u prva tri mjeseca nakon nametanja odluke”, kao i to da je stranka koju predvodi iznikla iz naroda, te da će, kao takva, i trajati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare