Šarović: Ubistvo vojnika u Dobrovoljačkoj ulici je ratni zločin najgore vrste

Vijesti 03. maj 202216:1113 komentara
Izvor: Mirko Šarović (N1)

Ubistvo vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici je ratni zločin najgore vrste u kome su stradali nedužni mladi ljudi, kazao je predsjednik SDS Mirko Šarović na obilježavanju 30 godina stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

„Naše je pravo i obaveza da ovaj dan obilježimo i da na mjestu stradanja ovih mladih ljudi tražimo pravdu “, poručio je Šarović.

On je istakao da je nedopustivo da niko od počinilaca i nalogodavaca ovog zločina nakon toliko godina nije procesuiran i osuđen.

„Postoji tračak nade da će počinioci zločina da odgovaraju kada tad. Ima određenih naznaka i pomaka u Tužilaštvu BiH i nadam se da će istrajati da počinioci ovog zločina odgovaraju za svoja nedjela“ , istakao je Šarović.

Prije gotovo 30 godina u Dobrovoljačkoj ulici, koja se danas zove Hamdije Kreševljakovića, došlo je do incidenta između vojnika Jugoslavenske narodne armije (JNA) u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane Republike BiH (RBiH). Tog je dana trebala biti izvršena razmjena vojnika JNA iz Kasarne Bistrik u Sarajevu u zamjenu za predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.

O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Komentari

Vaš komentar