Šarović: Zamrznuti “Inzkov zakon”, i u realnom roku usvojiti novi

Vijesti 02. feb 202213:15 > 03. feb 2022 09:45
N1

Jučerašnja sjednica NSRS je loša predstava, a zaključci su farsa, poručio je ovo predsjednik SDS-a Mirko Šarović obraćajući se novinarima u Banjaluci. Šarović je pojasnio da ne zna na koji način će se sutra u Parlamentu Bosne i Hercegovine ponašati SDS. Sumnja da bi poslanici mogli imati stavove NSRS o svemu što se u Parlamentu BiH odlučuje.

Fijasko u NSRS

“Što se mene tiče, mislim da je generalno posebna sjednica NSRS bila predstava sa velikim očekivanjima, ali da se u suštini desila loša predstava. Sve je bilo jedan veliki scenarij, svi smo se ispričali, a vidjeli smo zaključke koji su napisani negdje drugo”, rekao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

Sjednica trebala da posluži vlasti da se amnestira od politike koju je vodila svih mjeseci, i koja je završena fijaskom-posebnom sjednicom NSRS.

“Poslužila je da se otvore vrata, i da se verifikuje povratak u Institucije BiH. Mi smo pričali o političkoj situaciji, a tamo se govori u zaključcima o nevladinom sketoru, korupciji, i amnestirana je vlast za kršenje zaključaka prve sjednice”, rekao je Šarović.

Šarović je ponovio da je samo u decembru dva puta zasjedao Savjet ministara, jednom redovno, drugi put vanredno. Šarović je pojasnio da se kroz prvi zaključak vrši ta amnestija.

“NSRS konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je NSRS usvojila zaključke na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj dana 30.07.2021. godine”, navedeno je u zakljucima.

Šarović je još dodao da “Inckov zakon ostaje”, ali da se predlaže da izabrani zvaničnici u PS BiH predlože zakone o zloupotrebi pojma genocid. Što je već, kako pojašnjava Šarović , na neki način definsano i u “Inckovom zakonu”.

“Ovih sedam mjeseci su potrošili, nisu ništa pomakli, i oni su kreatori cijelog prostora, i odgovorni su za stanje u ovoj zemlji, kao što je odgovoran i Bakir Izetbegović i Dragan Čović, ova koalicija”, rekao je Šarović.

Zajedničko rješenje

Šarović se osvrnuo i na poziv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da se predstavnici iz Republike Srpske vrate u procese odlučivanja na nivou BiH.

“Juče Vučića niko nije ni spomenuo, možda bi bolje bio da se njegov stav da se traga za rješenjem. Ni Vučić nije rekao da se uzmemo podruke i da se samo vratimo. Oni su sve zloupotrijebili”, rekao je Šarović.

Šarović je pojasnio da ne zna kako će sutra SDS djelovati na sjednici Predstavničkog doma PS BiH, rekao je da će sutra biti prisutni u Parlamentu, da će obaviti konsultacije, i vidjeti da li su zaključci NSRS na snazi.

“Da bismo glasali, preduslov je da imamo stav određenog tijela iz RS, u ovom slučaju NSRS “,rekao je Šarović, dodajući da misli da je to farsa, i da je nerealno da sutra NSRS zauzme stavove o pitanjima koja se razmatraju u Parlamentu BiH.

Šarović je rekla da je vlast iskoristila krizu nastalu nametanjem zakona od strane bivšeg predstavnika Valentina Incka, te otvorila brojna pitanja. On je podcrtao da rješenje vidi u mogućnosti da se zaledi primjena Inckovog zakona, npr. na šest mjeseci, a onda da poslanici nađu zajedničko rješenje, na način kako su to uredile druge zemlje.

Šarović zaključuje, da je to jedino normalno rješenje koje može da se ponudi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad