Sarrazin: Rezolucija o Srebrenici nije usmjerena protiv Srbije ili RS, već protiv negiranja i veličanja genocida

Vijesti 24. apr 202415:14 0 komentara
Manuel Sarrazin (N1)

Specijalni izaslanik njemačke savezne vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin kazao je kako rezolucija o Srebrenicu, koja će se naći na dnevnom redu Vijeća sigurnosti UN-a početkom maja, nije usmjerena protiv Srbije, Republike Srpske ili bilo koje druge države, entiteta ili grupe.

Mislim da se mora jasno reći da ova rezolucija nije protiv Srbije, Republike Srpske ili bilo koje druge države, entiteta ili grupe. Povezuje se sa zločinima koji su počinjeni i genocidom koji se dogodio. To govore ne samo međunarodni sudovi, nego i zakonodavstvo Bosne i Hercegovine”, kazao je Sarrazin u razgovoru za European Western Balkans.

Tekst rezolucije usmjeren je protiv postupaka poput negiranja i veličanja genocida, naglašava i dodaje kako rezolucija ne spominje nijednu državu ili bilo koju grupu posebno.
Odgovarajući na pitanje zašto je donošenje ovakve rezolucije važno i koji je bio motiv Njemačke da otvori ovo pitanje, Sarrazin je odgovorio kako je Njemačka “globalno i u svakom trenutku predana sprječavanju genocida”.

Za nas je od velike važnosti očuvati sjećanje na užase holokausta. Zato smo također predani izoštravanju sjećanja na druge međunarodno priznate genocide u novijoj historiji”, kazao je njemački diplomat.

Podsjetio je kako se sljedeće godine obilježava 30 godina od genocida nad bh. muslimanima u Srebrenici 1995. godine.

Genocid je historijski-pravno dokazan i kvalificiran kao genocid od strane neovisnih međunarodnih sudova, a pojedinačni počinitelji su osuđeni. Kroz ovu komemoraciju također bismo odali počast procesuiranju genocida od strane međunarodnih jurisdikcija”, potcrtao je Sarrazin.

Njemački diplomat je govorio i o preporuci za članstvo Kosova u Vijeću Europe i reakcijom vlasti u Srbiji. Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!