Sastanak na pola puta između Sarajeva i Mostara, dijelile se fotelje

Vijesti 07. dec 202219:22 3 komentara
N1

Razgovori Osmorke i HDZ-a u hotelskom kompleksu u Konjicu na pola puta između Sarajeva i Mostara, ocijenjeni su konstruktivnim. Razgovaralo se o resorima. Osim onih, već objavljenih imena u javnosti, nova nisu spominjana. Svi su jedinstveni u stavu da će vlast na federalnoj i državnoj razini biti formirana do Nove godine sa novim povećanim budžetima.

Bez obzira ko u konačnici bude imao većinu u Klubu Bošnjaka, partnerstvo Osmorke i HDZ je neupitno – kazao je Dragan Čović.

Dogovoreno je da Borjana Krišto bude imenovana za predsjedavajuću Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić za premijera Federacije BiH. Najavljeno je da će sa SNSD-om naredne sedmice dogovoriti raspodjela resora u Vijeću ministara.

O trećem partneru Naša stranka tek treba zauzeti stav, što bi moglo biti poznato ovog vikenda. Ipak teško je vjerovati da će stranka izaći iz pregovora o državnoj razni obzirom da je za ostale u ovom partnerstvu, SNSD nezaobilazan.

Milorad Dodik ranije je kazao kako će tražiti da se deblokiraju procesi od kojih su neki i dalje na Ustavnom sudu poput HE na Drini. Ništa se se neće blokirati, no nadležnosti su jasne.

Ukoliko sve išlo planiranom dinamikom, kandidacijski status ove godine je realan – poručeno je u Konjicu i još jednom podvučeno kako SDA ide u opoziciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare