Savez logoraša u BiH: Danas godišnjica zatvaranja logora „Dretelj“ kod Čapljine

Vijesti 28. sep 202115:45 0 komentara
Anadolija

Danas, 28.septembra 2021. godine, navršava se 28 godina od zatvaranja jednog od najzloglasnijih logora na području Hercegovine, kojeg su u periodu 1992-95.godine, kontrolirale snage HVO i postrojbe vojne policije, podsjećaju iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

“Inače, logor „Dretelj“ kod Čapljine, je nastao iz vojnog kompleksa JNA, i prethodno služio kao kasarna i skladište za gorivo i municiju, da bi s proljeća 1992. godine, bio prenamjenjen kao logor za logoraše srpske nacionalnosti, a kasnije, po otpočinjanju sukoba sa Armijom Bosne i Hercegovine, i za logoraše Bošnjake, od kojih su mnogi čak bili pripadnici tih odbrambenih snaga HVO-a, koje su do tada časno branile državu Bosnu i Hercegovinu od agresije. Ali pogrešne politike i pogrešne vođe su unijele zlo i razdor među dojučerašnje saborce”, navodi se u saopšenju Saveza logoraša Bosne i Hercegovine.

“Poznato je da je kroz strahote ovog logora prošlo oko 3500 logoraša bošnjačke i srpske nacionalnosti, te su, skoro bez izuzetka, bili izloženi psiho-fizičkom maltretiranju, premlaćivanju, seksualnom zlostavljanju/silovanju i ubistvima. Međunarodnim posmatračima i humanitarnim organizacija uskraćivan je pristup logoru sve do avgusta 1993.godine, a kasnije su logoraši skrivani i prebacivani u druge logore i zatvore kako ih ne bi evidentirali predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta. Činjenice o dešavanjima u ”Dretelju“ su nedvojbeno utvrđene u Hagu, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), u presudi u predmetu “IT-04-74 – Prlić i drugi”, podsjećaju u saopštenju iz ovog udruženja.

“Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će, u koordinaciji sa svojim organizacijama članicama na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, i u narednom periodu, istrajati na obilježavanju ovog, ali i svih drugih mjesta nečovječnog i zločinačkog postupanja prema svim logorašima, na području cijele Bosne i Hercegovine, iako prethodnih godina zbog više različitih razloga ovo obilježavanje nije bilo organizirano. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini će ostati istrajan i nikada neće pristati na ideje izgradnje ”sterilne BiH“, jer takve sredine ne mogu donijeti dugoročni napredak i prosperitet državi, nego vode ka bolesnim i izopačenim ideologijama i društvima”, naglašavaju.

“Mi u Savezu logoraša u Bosni i Hercegovini, znamo da istinsku demokratiju i pravdu, donose samo časni i pravedni ljudi, svih nacionalnosti, a ne pojedinci ili grupe koji sami sebe smatraju i proglašavaju svetima, plemenitima i boljima od ostalih pripadnika naroda”, zaključuju iz Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!