Savez sindikata RS: Najniža plata od 650 KM pokriva samo 30% potrošačke korpe

Vijesti 14. jul 202211:12 0 komentara
N1

Savez sindikata Republike Srpske podnio je zahtjev za sazivanje sjednice Ekonomsko-socijalnog savjeta sa prijedlogom povećanja minimalca koji sada iznosi 650 maraka. Uporište za ovaj zahtjev Sindikat vidi u rastu inflacije koja je iznad 15%, ali i u konstantnom rastu cijena osnovnih životnih namirnica. l

Iz Saveza sindikata ističu i kako su iznenađeni vanrednom konferencijom za medije Privredne komore Republike Srpske, s ozbirom na to da Privredna komora nije ekonomsko-socijalni partner, te da nije strana u pregovorima o najnižoj plati.

“Svjedoci smo ovih dana da postoje brojni napadi od strane poslodavaca da nije realno i moguće povećanje najniže plate, svi argumenti su na našoj strani. Svakodnevno se traže o potrebnim novim radnicima, uvozu radne snage”, istakao je Goran Stanković, sekretar Saveza sindikata Repuvblike Srpske ističući da je i Vlada svojim zaposlenima povećava platu, a da je slično uslijedilo i u javnim preduzećima, dok u privredi, osim povećanja minimalca plate rijetko da su rasle.

“Mi se nadamo da ćemo sutra krenuti u pregovore i da ćemo utvrditi novi iznos najniže plate”, rekao je Stanković ističući da očekuje da se krajem juna ili početkom avgusta dođe do iznosa najniže plate.

Potpredsjednik Saveza sindikata Republike Srpske i predsjednik Sindikata tekstila kože i obuće Danko Ružičić kaže kako mu se ne dopada to što se polemika sa poslodavcima vodi kroz medije, a ne kroz ekonomsko-socijalni dijalog. Na pitanje o iznosu minimalca koji zahtjeva Sindikat, Ružičić je odgovorio tvrdnjom “nije ovo pijaca”.

“Činjenica da najniža plata od 650 KM pokriva svega 30% potrošačke korpe. Činjenica je da su u maju usluge za prehranu porasle 21,8%, a troškovi za prevoz preko 31,2%, da u sindikalnoj potrošačkoj korpi samo hrana za maj mjesec iznosi 952 konvertibilne marke, a da za stanovanje i komunalne usluge treba izdvojiti 581 marku i da je u maju iznosila sindikalna potrošačka korpa 2188 maraka”, rekao je Ružičić ističući podatak da je u junu mjesecu sindikalna potrošačka korpa u Federaciji Bosne i Hercegovine koštala 2640 KM.

Ružičić je istakao da podaci poslodavaca govore da je došlo do produktivnosti, povečanja izvoza, spoljnotrgovinske razmjene, te da je pokrivenost uvoza izvozom gotovo 100%.
On je najavio da će Savez sindikata ubrzo pokrenuti proceduru za donošenje Zakona o najnižoj plati u Republici Srpskoj.

“Ona se danas zloupotrebljava u Republici Srpskoj. Zar je moguće da diplomirani inženjer u nekoj kompaniji dobija najnižu platu, znamo da to nije moguće. Mi u Savezu sindikata čitajući zakon o radu tumačimo da je najniža plata predodređena za NK radnike, niskokvalifikovane radnike za puno radno vrijeme”, rekao je Ružičić.

Ne urodi li ekonomsko-socijalni dijalog plodom, zakonom je predviđeno da Vlada Republike Srpske odredi iznos minimalne plate.

Sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta Republike Srpske na kojoj će se razgovarati o zahtjevu sindikata za rast minimalca zakazana je za sutra u 13 časova.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!