“Saznala sam da seksualno zlostavlja i druge djevojčice, nisam mogla prešutjeti”

Vijesti 17. dec 202219:03 0 komentara
N1

Ne stišavaju se reakcije na povratak nastavnika na posao u osnovnoj školi nakon što je pravomoćno osuđen zbog bludnih radnji. Inače, predaje tjelesni odgoj. Reagirali su i učenici i roditelji, ali i nadležno ministarstvo. Najavljuju izmjene zakonskih propisa.

Radi najboljeg interesa i zaštite maloljetnika javnost je, podsjećamo, bila isključena iz ovog slučaja. No, stari strahovi su se probudili. Nekoliko učenica VI razreda ove škole prethodnog dana su samoinicijativno, zbog straha, napustile čas fizičkog vaspitanja, potvrdio je za N1 predsjednik Vijeća roditelja ove škole. Apel roditeljima da ne sjede skrštenih ruku već da nešto konkretno preduzmu, na društvenim mrežama uputila je i Emina Brkanić, koja je prije nekoliko godina, kao maloljetnik, i sama bila žrtva seksualnog zlostavljanja Samira Alihodžića. Za izjavu nije imala snage, kaže, sve je sadržano u pisanoj objavi, u kojoj, između ostalog, navodi.

“Prijavu nisam podnijela radi sebe. Uradila sam to onda kad sam saznala da nisam jedina, iako sam se ja već do tad uspjela iščupati. Saznala sam da seksualno zlostavlja i druge djevojčice i to nisam mogla prešutjeti. Proces suđenja je trajao godinama, bio je besrakrajno mukotrpan i bolan i samo Bog zna koliko sam puta htjela odustati, osjećajući da mi se posljednji atomi snage i nade gase”, napisala je Brkanić.

O narednim koracima relevantni učesnici o ovom slučaju očitovaće se u ponedjeljak. Sastanku će, između ostalih, prisustovati i predstavnici Kantonalnog vijeća roditelja.

“Mi želimo da dođemo do informacije, da ne spekulišemo. Planiramo poslati dopis prema Upravi škole, prema ministarstvu i da dobijemo pravovremenu i tačnu informaciju. Svakako, ukoliko situacija bude takva i provjerena, sve ono što Vijeće roditelja OŠ Grbavica 1 donese kao zaključak, određene aktivnosti ukoliko preduzmu, mi kao Udruženje ćemo to sigurno staviti na naš upravi odbor i što bude stav Upravnog odbora, uglavnom, to bude podrška našim roditeljima, mi ćemo tako i postupiti”, kazala je Merima Bečarević, predsjednik Vijeća roditelja KS.

Dok iz Uprave škole tvrde da nemaju saznanja o procesu koji se vodio protiv Alihodžića, te da nema prepreka obavljanju njegove djelatnosti, resorna ministrica najavljuje razmatranje izmjena propisa po hitnom postupku koja će regulisati rad osuđenih pedofila u obrazovnom sistemu.

“Putem Vlade Kantona Sarajevo uputit ćemo sve potrebne inicijative kako bi se što cjelovitije riješilo pitanje rada sa djecom za osuđene pedofile. Jasno je da propisi na nižim nivoima vlasti, tj. na nivou kantona, ne mogu dovoljno urediti ovu oblast koja mora biti obuhvaćena i odredbama krivičnog zakona i zakona o radu”, navedeno je iz ministarstva obrazovanja KS.

Ministarstvo će, takođe, inicirati i inspekcijski nadzor nad radom škole kako bi bilo utvrđeno da li su, u ovom slučaju, ispravno primijenjeni svi propisi.

Da osobe sa ovakvim i sličnim presudama treba isključiti iz obrazovnog sistema, kategorično poručuje i SDP-ov Damir Mašić. Podsjeća da je još 2015. godine kao zastupnik u Parlamentu Federacije BiH predložio izmjene Zakona o pomilovanju kako bi, za ovakva krivična djela, ta mogućnost bila ukinuta. Za tako nešto nije bilo volje.

“Ponovo ću aktuelizirati pitanje i tražiti ponovo da se izbriše pomilovanje kao mogućnost za ovu vrstu kaznenog djela, ali isto tako i u zakonu koji propisuje otkup kazne zatvora do jedne godine, da se napravi izuzetak, da osobe pedofili, silovatelji, nardkodileri, teroristi, ne mogu biti u prilici da otkupe zatvorsku kaznu”, rekao je Mašić.

Kako pedofilija nije prepoznata u Krivičnim zakonima BiH, iz Udruženja “Zemlja djece u BiH” uputili su otvoreno pismo Vladi FBIH da bez odlaganja u parlamentarnu proceduru uputi prijedlog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH u skladu sa Lanzerote konvencijom Vijeća Evrope o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja, a čija je potpisnica i BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!