Schmidt bez konkretnog odgovora o uplitanju Hrvatske u njegov rad

Vijesti 05. okt 202215:33 6 komentara
F.Z./N1

Tokom press konferencije na kojoj je odlučio pojasniti svoje posljednje nametnute izmjene Izbornog zakona BiH, visoki predstavnik Christian Schmidt je od novinara dobio niz upita o istima - od budućeg načina funckionisanja entiteta FBiH, do finansiranja novih saziva.

Schmidt objasnio zbog čega je donio odluku baš u izbornoj noći i šta ona znači

Schmidt je, tako, preporučio novinarki da ne postavlja pitanje zašto je povećao javnu potrošnju uvodeći 32 nova delegata u Dom naroda. Potom se i izvinuo u slučaju da je njegova reakcija pogrešno shvaćena.

Nadalje, visoki predstavnik nije imao pretjerano precizan komentar na konstataciju da, prema njegovim novim odlukama, KS će davati pet delegata iz reda srpskog naroda, a jednog iz reda hrvatskog naroda, iako u KS trenutno živi više Hrvata nego Srba.

“Bože, niko nije više ili manje vrijedan. Rukovodimo se cenzusom iz 2013. godine, taj pravac je striktan i te brojke su primjenjene, iako ne znam kakve su tačno brojke za sve tačke”, rekao je, između ostalog Schmidt.

Odgovarao je i na upite novinarke N1 Adise Imamović o tome da li smatra da je narušen suverenitet BiH kada je dopustio da premijer susjedne zemlje se javno hvali kako je s njim dogovarao ključa unutrašnja pitanja u BiH i sebi za to pripisuje zasluge, kao i da se Delegacija EU istu noć ogradila od njegove odluke.

“Nisam odborio da premijer bilo koje zemlje nešto radi. Ja govorim u svoje ime i donosim svoje odluke, zbog toga to nisam ni komentarisao, niti hoću. Iz Hrvatske su nekad dolazile ljubazne, nekad manje ljubazne primjedbe. Ja svoje odluke donosim sam”, odgovorio je.

Što se tiče EU, s njima, kako kaže, dijeli iste intencije – da dovedu ovu zemlju do statusa kandidata.

“Ipak, moja uloga je nešto drugačija od njihove, ja radim po Dejtonu i to je dokument koji mene veže”, pojasnio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare