Schmidt: Posjeta Szijjarta dokaz koji značaj BiH ima za međunarodnu zajednicu

Vijesti 05. apr 202215:34 5 komentara
F.Z./N1

Počeo je sastanak visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta sa šefom diplomatije Mađarske Peterom Szijjartom u Sarajevu, a uoči susreta Schmidt se obratio bh. javnosti, naglasivši kako posjeta visokog mađarskog zvaničnika pokazuje da je međunarodna zajednica svjesna koji značaj BiH ima za stabilnost u regiji.

“Upravo sada, kada se međunarodno pravo krši na granici EU i kada Rusija vodi agresorski rat, moramo jasno pokazati da vjerujemo u neprikosnovenost međunarodnih sporazuma”, govori Schmidt.

Između ostalog, osvrnuo se i na datum početka opsade Sarajeva, spomenuvši kako godine nakon Dejtona jesu donijele mir, ali put prije je bio predug i koštao je mnogo nedužnih života.

“Mogu reći da sam garant da se to neće još jednom dogoditi. Ne kažem ovo zato što se plašim da je mir u opasnosti, ovo kažem kao poruku svim onim ludim koji misli da se mogu igrati neprikosnovenošću ljudi”, istaknuo je.

Još jednom je naglasio svoju zahvalnost međunarodnoj zajednici.

“Upravo dolazim iz Butmira gdje sam razgovarao sa generalom Altheae i želim se zahvaliti svima i svim tim vojnicima koji daju svoj doporinos, uključujući i 200 mađarskih vojnika da daju svoj doprinos miru. Neka niko ne počinje da generiše ovdje bilo kakavu nesigurnost. Situaciju poput one koja se desila prije 30 godina međunarodna zajednica bi odmah u početku ugušila, ali put od Djetona do Brisela ćemo također zajedno nastaviti ići, a trenutna kriza koja je nastala međusobnim blokadama u zemlji ne može, kao takva, ostati”, saopštio je visoki predstavnik u BiH.

Zbog toga će, kako kaže, nastaviti pratiti šta se događa i nastaviti sa diskusijama.

“Uzdam se u Parlament BiH i uzdam se u to da je međunarodna zajednica u BiH spremna podržati konstruktivne snage”, dodao je Schmidt prije sastanka sa mađarskim zvaničnikom.

Szijjarto u Mostaru kritikovao EU, poručio im da dođu u BiH

Podsjetimo, Szijjarto boravi u BiH, gdje je prisustvovao i otvaranju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru, što je, između ostalog, iskoristio i da uputi oštru kirtiku briselskoj administraciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare