Schmidt posjetio Bijeljinu i izazvao reakciju narodnog poslanika

Vijesti 20. dec 202219:47 2 komentara
Christian Schmidt u Bijeljini (OHR)

Visoki predstavnik Christian Schmidt posjetio je u utorak Bijeljinu, gdje se sastao sa predstavnicima lokalne zajednice kako bi se upoznao sa socio-ekonomskim perspektivama tog dijela BiH, kao i potrebama i izazovima lokalnog stanovništva, a posebno raseljenih osoba, povratnika i najugroženijih kategorija stanovništva, saopćeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik je posjetio stambeno naselje “Pet jezera”, koje je prvobitno izgrađeno da bude privremeni alternativni smještaj. Na sastanku sa stanarima tog naselja, Schmidt se raspitivao o uslovima života i izazovima sa kojima se suočavaju stanari ove zajednice. Sastanku je također prisustvovao gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, navode iz OHR-a

Schmidt je izrazio nadu da će nadležni organi vlasti brzo riješiti sva pravna pitanja kako bi stanari mogli regulirati svoja vlasnička prava u skladu sa odgovarajućim pravnim okvirom.

“Potrebe građana moraju imati prioritet u odnosu na sve drugo, kako bi se pronašlo pravno utemeljeno rješenje”, rekao je visoki predstavnik, dodajući da će nastaviti pratiti dešavanja u vezi s ovim pitanjem.

Na sastanku sa glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice u Bijeljini Samirom Camićem i Emirom Muslijem, visoki predstavnik je upoznat sa položajem bošnjačke zajednice u Bijeljini, njihovim ključnim pitanjima i problemima, te odnosima sa lokalnim organima vlasti.

Schmidt je istakao važnu ulogu koju imaju vjerske zajednice u promoviranju mirnog suživota, saradnje i prosperiteta u Bosni i Hercegovini.

Tokom posjete, Schmidt se sastao i sa Draganom Jokovićem i Radmilom Tubić, predstavnicima nevladine organizacije Centar za integrativnu inkluziju Roma i Romkinja “Otaharin”. Informirali su visokog predstavnika o aktivnostima koje provodi ova nevladina organizacija na rješavanju ključnih pitanja koji su u osnovi problema niske stope inkluzije romske zajednice, a to su siromaštvo, rješavanje stambenog pitanja i predrasude.

Tokom održanih sastanaka, visoki predstavnik je naglasio potrebu za provođenjem svih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, a posebno onih koji se odnose na uklanjanje diskriminacije te pravo na povratak koje je zagarantirano Aneksom VII.

Ristić: Schmidt i njemu slični ne dolaze da rješavaju probleme

Narodni poslanik Slavenko Ristić izjavio je da je za svaku osudu današnji “pokušaj” gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića da “preko leđa građana legalizuje poziciju njemačkog državljanina Christiana Schmidta” u Republici Srpskoj, ocijenivši da stranci ovdje dolaze da stvaraju, a ne da rješavaju probleme.

Ristić smatra da je vrijeđanje inteligencije pomisliti da “njemački državljanin, koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik”, treba i može da rješava probleme stanovnika naselja Pet jezera ili bilo kog drugog građanina Bijeljine i ovog bh. entiteta.

“Stranci ovdje ne dolaze da rješavaju probleme, već da ih stvaraju i to bi gradonačelnik Petrović i svi drugi u Republici Srpskoj, koji su imali i imaju kontakte sa Schmidtom i njemu sličnima, konačno trebalo da razumiju”, istakao je Ristić, koji je i lider RSS-a.

On je ocijenio da ni OHR, a pogotovo Schmidt, “nemaju nadležnost” da rješavaju ovakva pitanja već to treba da riješi grad Bijeljina u saradnji sa institucijama RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare