Schmidt: Provođenje zakona i pravde se nastavlja iako je Haški tribunal zatvoren

Vijesti 22. dec 202211:18 1 komentar
F.Z./N1

Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poručio je da će se provođenje zakona i pravde nastaviti iako je Haški tribunal zatvoren.

Schmidt je dalje konstatovao da je iako je, prema mišljenju mnogih, Haški tribunal mogao nastaviti s radom, očigledno da organi BiH ispunjavaju svoj zadatak provođenja pravde za sve.

“Ovo je dobar znak kako u smislu dosljednog provođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, tako i u smislu puta ove zemlje ka članstvu u Evropskoj uniji”, poručio je Schmidt.

Schmidt se zapravo referirao na informaciju da je jučer na području Prijedora SIPA uhapsila šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili ratni zločin protiv čovječnosti.

SIPA u Prijedoru uhapsila šest osoba zbog zločina protiv čovječnosti

Također, važno je istaći da je jučer u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) ponovljeno da je kancelarija OHR-a nepoželjna.

Višković: Prioritet saradnja sa Rusijom i Srbijom, NE NATO-u i OHR-u!

Naime, premijer Republike Srpske Radovan Višković je u svom ekspozeu na sjednici NSRS izjavio da će fokus nove vlade biti, između ostalog, nastavak insistiranja da se zatvori kancelarija OHR-a te da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare