Schmidt u Europskom parlamentu 24. januara

Vijesti 18. jan 202316:45 1 komentar
F.Z./N1

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt sastat će se sa članovima Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta 24. januara, kako bi razgovarali o situaciji u zemlji i njenom europskom putu, potvrđeno je iz Brisela.

Kako se navodi na službenom Twitter nalogu ovog tijela, tema razgovora uključuje reformski put BiH nakon dodjele statusa kandidata za članstvo u EU.

Predsjedavajući Odbora za vanjske poslove David McAllister je ovom prilikom kazao kako su istinsko pomirenje i demokratska tranzicija ključni za održiv napredak.

Podsjećamo, grupa europarlamentaraca ranije je tražila da se Schmidt sasluša pred Odborom za vanjske poslove, a u vezi s nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH na izbornu noć, 2. oktobra. Iako je bilo potvrđeno, saslušanje je odgođeno nekoliko puta.

Schmidt krajem mjeseca ide “na raport” pred Evropski parlament zbog odluka

N1 saznaje: Schmidt neće biti saslušan u Komitetu za vanjske poslove EP

Članica Europskog parlamenta Tineke Strik je zajedno sa članom Bundestaga Borisom Mijatovićem ranije uputila otvoreno pismo Schmidtu u kojem se zahtjeva povlačenje odluke o izmjenama Izbornog zakona BiH koju su nazvali nedemokratskom i pogubnom po prava građana BiH na slobodne izbore.

Tada su u pismu su takođe zatražili da se obrazlože tvrdnje Zagreba da su učestvovali pregovorima sa Uredom visokog predstavnika o donošenju navedenih mjera. Na novinarska pitanja o ovim navodima Christian Schmidt je uporno odbijao da se izjasni navodeći da on ima pravo da se sastaje sa bilo kime i da diskutuje o svim temama, te da ti sastanci nemaju odraza u njegovim odlukama. Pismu koje su poslali Strik i Mijatović u međuvremenu pismu se pridružilo još 26 članova i članica evropskog, njemačkog, nizozemskog i francuskog parlamenta, tražeći odgovore od visokog predstavnika u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare