“Schmidtu stavljena meta na čelo”

Vijesti 25. jul 202216:47 6 komentara
F.Z./N1

Predsjednik entiteta Federacija BiH Marinko Čavara (HDZ) izjavio je da je posljednjih dana stavljena "meta na čelo" visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

“Trebalo bi određene službe da se pozabave time. To je apsolutno nedozvoljen govor mržnje, prijetnje, toliko da se probude svi oni koji su po zanimanju Srbi, Hrvati u službi takozvane građanske države”, kazao je Čavara za RTV HB.

“Iz naftalina se javljaju ljudi koji su ranije pokazali jednu dozu ogromne mržnje prema drugačijem, različitom i svemu ostalom što u vremenu u kojem živimo nije prihvatljivo”, dodao je on .

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik Christian Schmidt trebalo bi da stavi van snage sve ranije odluke visokih predstavnika koje su poremetile “ravnotežu” uspostavljenu Vašingtonskim sporazumom.

Dodao je da poslije toga ne bi bilo potrebe za izmjenama Izbornog zakona BiH.

“Neka nam vrati paritet u središnju Bosnu, neka nam vrati paritetno učestvovanje u Vladi Federaciji BiH, neka vrati natpolovično odlučivanje u domovima, klubovima konstitutivnih naroda u Federaciji i bit će sve u redu i neće biti nikakvih problema”, istakao je Čavara.

Čavara je ocijenio da su najavljene izmjene Izbornog zakona BiH, koje bi trebalo da nametne Schmidt, “mrvica” onoga što su raniji visoki predstavnici “oduzeli hrvatskom narodu”.

“Prema tome, ja ne smatram ništa ovde pozitivno za hrvatski narod. Smatram da je pokušaj da se uradi nešto što će donijeti stabilnost, ali da je potpuno nedovoljno ako se ne razumiju procesi koji se pokazuju na način prijetnji, ucjena, mržnje…”, zaključio je predsjednik Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare