Scholz: Rusija će platiti veoma visoku cijenu ukoliko intervenira u Ukrajini

Svijet 07. feb 202211:53 > 09. feb 2022 18:17
Olaf Scholz
Olaf Scholz (Slawomir Kaminski/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS)

Njemačka i njeni sveznici spremni su poduzeti “sve neophodne mjere” ukoliko Rusija napadne Ukrajinu, izjavio je njemački kancelar Olaf Scholz u intervjuu za Washington Post odgovarajući na pitanje da li njemačka vlada može zaustaviti proces otvaranja plinovoda Sjeverni tok 2. 

“Imamo veoma jasan sporazum s američkom vladom o tranzitu gasa i energetskoj suverenosti Evrope. Također smo se usuglasili da podržimo Ukrajinu. Apsolutno je jasno da su u situaciji poput ove sve opcije za stolom “, kazao je Scholz.

Dodao je kako će  odgovor biti jedinstven i odlučan.

“Radimo veoma naporno s našim saveznicima u NATO-u i Evropskoj uniji kako bismo pojasnili šta možemo učiniti u ovoj konkretnoj situaciji”,  naglasio je Scholz, dodajući da zapadni saveznici moraju zauzeti odlučan stav prema očuvanju strateške sigurnosti.

“To će također biti od kritičnog značaja za slanje snažne poruke Rusiji da će platiti veoma visoku cijenu ukoliko intervenira u Ukrajini”,  kazao je.

Njemački kancelar je pojasnio kako se radi na korištenju svih kanala dijaloga koji su  sada na raspolaganju: razgovorima između Sjedinjenih Država i Rusije, kroz Vijeće NATO- Rusija, OSCE, i također putem normandijskog formata.

Intervju je objavljen uoči današnje posjete Scholza Sjedinjenim Državama tokom koje bi se trebao sastati s američkim predsjednikom Joe Bidenom, prenosi ruska novinska agencija TASS.