SDA i DF imaju bošnjačke delegate iz SBK u Dom naroda FBiH, 2 Hrvata “u šeširu”

Vijesti 01. dec 202216:51
Izvor: N1

U nastavku konstituirajuće sjednice devetog saziva Skupštine Srednjobosanskog kantona, nakon provedenog glasanja, izabrana su dva delegata iz reda bošnjačkog, jedan delegat iz reda srpskog te dva od četiri delegata iz reda hrvatskog naroda.

Najveće iznenađenje izazvala činjenica da su Ilija Nakić iz HDZ-a BiH i Anto Bilić iz HDZ-a 1990 sa po tri glasa prošli direktno u Dom naroda, dok će se preostala dva hrvatska delegata odabrati žrijebom – nakon što su tri liste iz reda hrvatskog naroda imale isti broj glasova – po dva. Kako je kazao Nedžad Orman, predsjednik Privremene komisije za izbor i imenovanje Skupštine SBK-a, u Dom naroda Federacije BiH, iz reda srpskog naroda, izabrana je Ljubinka Atanasijević, a iz reda bošnjačkog naroda Eldin Delić i Amir Orlović.

Zastupnici su izabrali i rukovodstvo Skupštine, pa će tako u narednom četverogodišnjem mandatu ovim zakonodavnim tijelom predsjedavati Dražen Matišić, zastupnik HDZ-a BiH iz Gornjeg vakufa/Uskoplja, a na poziciji potpredsjednika su zastupnica SDP-a Ljubinka Atanasijević iz Travnika, te Salkan Merdžanić iz Fojnice, zastupnik SDA.

Ulaskom Ante Bilića u Dom naroda Parlamenta Federacije otvoren je put za ulazak ove političke partije u Parlamentarnu skupštinu BiH, piše Federalna.ba.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar