SDA i Komšić traže smjenu ambasadora Vujića zbog izjava o Bošnjacima i “terorističkoj prijetnji iz BiH” u UN-u

Vijesti 13. mar 202412:24 0 komentara
RTRS

"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine mora smijeniti ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Bojana Vujića zbog njegovog skandaloznog antidržavnog, šovinističkog i islamofobnog obraćanja prepunog laži na Savjetu za ljudska prava UN-a", naveli su iz SDA.

Navode da “Vujićev istup, u kojem gotovo kompletnu bošnjačku političku scenu, ali i predstavnike Islamske zajednice u BiH označava kao potencijalne „islamske teroriste“, a našu državu označava „najopasnijim izvorom terorizma u Evropi“, mora dobiti jasan odgovor”. Pozivaju na odlučnu reakciju Predsjedništva, ali i Ministarstva inostranih poslova Bosne i Hercegovine.

“Vujićeva tvrdnja da „Srbi i Hrvati spašavaju Evropu od opasnih Bošnjaka“ mnogo puta je ponovljena laž i zamjena teza. Zato je nužno svaki put ponoviti istinu: nisu legalna Vlada BiH i Armija RBiH u Hagu presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, već su za to presuđena vojna i politička rukovodstva Srbije i Hrvatske i paradržava koje su pokušali uspostaviti u Bosni i Hercegovini. Vujić nakon ovakvog istupa ne smije ostati ambasador i sa te pozicije podrivati vlastitu zemlju, širiti laži, islamofobiju i velikosrpsku propagandu”, naveli su iz SDA.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pokručio kako će Vujić sam treba podnijeti ostavku, u suprotnom će pokrenuti proceduru njegove smjene.

“Mislim da ambasador Vujić nakon ovakvih neistinitih i neutemeljenih izjava o svojoj zemlji, treba sam podnijeti ostavku. U slučaju da to ne uradi sam, morati ćemo pokrenuti proceduru njegove smjene koju nažalost, vrlo vjerovatno, neće biti moguće izvesti zbog načina odlučivanja o ovakvim stvarima definisanim Ustavom BiH jer NSRS može oboriti odluku o smjeni Vujić koja bi bila donesena glasanjem 2:1. Vujić nije konsultovao ne samo mene nego i sigurno nije konsultovao ni gospodina Bećirovića ni ministra Konakovića, a sumnjam da je konsultovao i kabinet gospođe Cvijanović”, naveo je Komšić.

Podsjetimo, Vujić se obratio na sjednici Savjeta za ljudska prava UN-a kazavši Bojan Vujić da je “priliv stranih džihadista ozbiljna teroristička prijetnja iz BiH”. Govorio je o SDA kazavši kako imaju korjene u ekstremističkoj ideologiji, a Bošnjake optužio da podržavaju širenje “džihadističke ideologije”.

“Da bi se smanjila teroristička prijetnja iz BiH, potrebno je, prije svega, biti oprezan prema određenim bošnjačkim učenjacima, klericima i političarima koji predstavljaju umjerenu demokratsku fasadu, iako njihova privrženost, trenutni odnosi i pisanje pokazuju privrženost radikalna islamistička ideologija. Takve radikale treba prozivati onakvima kakvi jesu, a ne primati ih u diplomatske salone kao uvaženi emisari”, naveo je Vujić, prenosi RTRS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!