SDA i NES za USK obećavaju stabilnost, Fazlić kaže: Sve je ovo zbog Vlade FBiH

Vijesti 15. mar 202307:11 0 komentara

Ministarske pozicije su podjeljene, premijerska osigurana, a USK samo čeka potvrdu skupštinske većine za novi sastav Vlade USK. NES i SDA postigli su dogovor da uz SBiH i DF čine dvotrećinsku, kako kažu, stabilnu većinu u ovom Kantonu, ako sve bude išlo po planu, danas poslije podne, USK će imati novu Vladu.

A prethodne mandate su obilježile Vlade bez podrške većine, smjene u skupštini, optužnice, politička nestabilnost. Sada do juče ljuti protivnici SDA i NES najavljuju stabilnost za USK.

“Naša je namjera da to promijenimo, to možemo ostvariti samo ukoliko budemo došli do stabilnosti, jedan okvir politički u koji smo se, u ovom momentu, uklopili nam daje nadu. Ulazimo u Vladu koju će podržati 2/3 zastupnika u Skupštini USK”, rekao je za N1 Jasmin Musić, Šef kluba SDA u USK.

Na konstataciju da je SDA žestoko kritikovala rad dosadašnjeg premijera Mustafe Ružnića, koji će prema novom dogovoru nastaviti da obnaša ovu poziciju, Musić kaže, da ne znači da je promijenjen stav SDA u odnosu na ranije period.

“Sve na šta smo ukazivali, ostajemo na tim pozicijama. Obećavali smo građanima promjene, ali te promjene ne možemo ostvariti bez stabilnosti. Stranka gospodina Ružnića kao i SDA ima respektabilan rezultat, kao i SDA, za dvije stranke je glasalo od 50 do 60 hiljda glasova”, rekao je Musić, dodajući da će pokušati u narednom periodu međusobno da se koriguju.

Odgovarajući na pitanje kako su izabrali NES, a ne NIP, Musić kaže, da su u SDA od početka bili spremni razgovarati sa svima. Te potcrtao da će novi ministri preuzeti funkcije u roku od 24h.

Bunić: Bili smo protiv POMAKA u koaliciji

Da lične animozitete treba ostaviti po strani, smatraju i u NES.

“Ne možemo mi lično to posmatrati, iako ima puno ličnog u politici. Ovdje imamo situaciju da moramo razgovarati u interesu kantona i građana sa SDA. Ako su ikada napadali, onda sam to bio ja, sjetićemo se svega, pa i te smjene. SDA je puno toga kritikovala u prethodnom periodu, hajde da to zajedno popravljamo”, rekao je Agan Bunić za N1.

On pojašnjava da će Mustafa Ružnić biti i dalje na čelu Vlade, NES će osim toga dobiti resor zdravstva, poljoprivrede i resor prostornog uređenja. SDA će pripasti, kaže Bunić, Ministarstvo pravosuđa uprave, finansija i Ministarstvo za pitanje boraca, DF obrazovanja, i MUP, i SBIH će nastaviti da vodi resor privrede.

“Cjenim da ćemo imati kvalitetan sastav Vlade, dobro je da imamo politički kontinuitet u poziciji premijera”, rekao je sagvornik N1.

Osvrčući se na odnose unutar osmorke, Bunić kaže da su pregovore prvi počeli iz drugih stranaka.

“Neće se prenijeti, sad za sad, na nivo FBIH, na nivu FBiH mi imamo sa strankama osmorke potpisan dogovor, i trenutno se držimo dogovora. Da li je najava bloka 3B, u kojoj učestvuje NIP i Naša stranka, svakako jeste. Mi od završetka izbora razgovaramo na nivou osmorke. Poslije izbora smo imali petnaest potpisa, bez NIP-a i Naše stranke, nakon izbora smo imali korktan razgovor sa DF-om koji imaju tri zastupnika”, rekao je sagovornik N1.

On poručuje da je pregovore prva sa SDA počela Naša stranka, a da je potom formiran Blok 3B koji je bio mimo sporazuma osmorke.

“Nismo dali saglasnost da se u taj blok ubacuje POMAK, Niko od nas nije tražio saglasnost. Nismo dali saglasnost da se u taj blok ubacuje pomak. Poznavajući ranije iskustvo sa POMAKOM, smatrali smo da to ne bi bila stabilna koalcija, da to ne bi bila koalicija koja bi donijela nešto dobro”, zaključio je Bunić.

Fazlić: Ne bi sjedili u Predsjedništvu da se ne radi o Vladi FBiH

Do ekspresnog dogovora došlo je nakon što je predsjednik NIP-a najavio ulazak u vlast sa SDA u ovom kantonu. Stranke osmorke nisu postigle dogovor. A razlog je kažu u NES-u pokušaj uvlaćenje POMAK-a u vlast.

“Mi smo svoju kampanju gradili na kritikovanju NES-a i načinu vladanja NES-a u protekle četiri godine. I mi smo javno održali konferenciju da ne želimo sa njima u vlast”, rekao je Šuhret Fazlić iz POMAK-a.

Fazlić kritikuje činjenicu da je u Sarajevu potpisan sporazum o formiranju vlasti u USK, te da se ovdje ne radi o ovom Kantonu, već o vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Ovo je sve zbog Vlade FBiH. Ne bi sinoć sjedili Bakir i Ogrešević, i član Predsjedništva, kako se zove, Željko Komšić, ne bi sjedili, još u zgradi Predsjedništva da nije u pitanju Federacija, mi smo tu nebitni, i to mene žalosti”, zaključio je Fazlić u razgovoru za N1.

Ukoliko dogovor sutra bude potvrđen u Skupštini USK-a, biće to ekspresno formirana kantonalna Vlast. A USK će biti treći kanton koji je dobio novu Vladu, nakon ZDK i BPK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!