SDA i SDP BiH protiv prijedloga HDZ o upisivanju etničke pripadnosti u dokumente

Vijesti 07. apr 202216:23 > 17:22 0 komentara
N1

“Ovaj Prijedlog neće proći” - poručuje Saša Magazinović, poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, osvrčući se na prijedlog Zakona koji je prije dva dana u parlamentarnu proceduru uputio Nikola Lovrinović, šef Kluba poslanika HDZ-a u PD PSBiH.

“Od ljudi koji diskriminaciju nemogućnosti kandidiranja za Predsjedništvo, Srba u FBiH, a Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, a Ostalih na području čitave BiH, rjršavaju tako da Srbe u FBiH tjeraju da se izjasne kao Bošnjaci i Hrvati, a Bošnjake i Hrvate i Ostale u RS-u da se izjasne kao Srbi, ne treba čuditi da predlažu jedno ovakvo rješenje, koje je korak naprijed u aparhejdu.” – kaže Magazinović.

Vezane vijesti

On ističe da Zakon pomjera granice političkog ludila u BiH

“Nekada davno, kada tehnologija nije bila ovako napredna, nosile su se trake oko ruke. Danas kada je tehnologija napredna, radi se ista stvar, samo tehnološki kroz čip u ličnoj karti i drugim dokumentima. U svakom slučaju, suština ostaje ista.” – dodaje Magazinović

Kaže da je svojevremeno Ankici Gudeljević, ministrici civilnih poslova BiH postavio pitanje o imenima zaposlenih u njenom ministarstvu

“Uočljivo je da se radi o Hrvatima. Možda samo jedno od 19 to nije. Pitam se da li je ona to provjeravala i na koji način. I gdje je ravnopravnost kada funkcije obnašaju dužnosnici HDZ-a.”, zaključuje Magazinović.

U objašnjenju za N1, Nikola Lovrinović, koji je u ime kluba uputio prijedlog Zakona, rekao je da se to radi kako bi se “spriječila zlouporaba kod upražnjenih radnih mjesta u institucijama BiH i zlouporabe prilikom sudjelovanja u izbornome procesu tako što će se izjave o nacionalnoj pripadnosti moći provjeriti kod mjerodavnih tijela odnosno dostaviti istima u svrhu naknadnog upisa i spriječavanje daljnje zloupotrebe ovih činjenica.”

Protiv prijedloga Zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu na ličnim dokumentima je i SDA. Njega je u proceduru uputio Klub HDZ-a BiH, i on je za SDA je diskriminatoran i u direktnoj je suprotnosti sa modernim civilizacijskim vrijednostima, ocijenio je šef Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović.

Kako je naglasio, SDA neće podržati takav prijedlog, niti bilo kakvo rješenje ili inicijativu koja uvodi segregaciju i određuje prava građana na osnovu njihove etničke, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

Kaže da Bosna i Hercegovina ima obavezu da ukloni sve oblike diskriminacije iz svog ustavnopravnog sistema kako bi postala punopravna članica Evropske unije, a ne da produbljuje postojeću neravnopravnost.

“Prijedlog HDZ-a BiH je suprostavljen svim ugovorima i vrijednostima na kojima počiva Evropska unija, ali i suštini Bosne i Hercegovine kao multietničke države slobodnih i ravnopravnih građana. Od HDZ-a BiH očekujemo da prihvate zakone koji su obaveza Bosne i Hercegovine iz Mišljenja Evropske komisije, a ne da njihovim odbijanjem i predlaganjem diskriminatornih rješenja dodatno otežavaju i usporavaju evropski put”, zaključio je Osmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!