SDA: Javni medijski servisi moraju biti u službi građana, a ne Trojke kako to želi Konaković

Vijesti 10. feb 202412:38 0 komentara
F.Z./N1

SDA oglasila se novim saopćenjem u kojem su kritizirali rad Trojke, ali i lidera Naroda i pravde Elmedina Konakovića.

“Ucjena predsjednika NIP-a da će problemi finansiranja javnih medijskih servisa, FTV-a i BHRT-a, biti riješeni kada budu instalirani kadrovi „koji rade onako kako politike Trojke od njih traže“, skandalozan je nasrtaj na slobodu medija.

Javni medijski servisi moraju biti u službi građana, koji ih i finansiraju, a ne u službi vlasti, kako bi to u nevjerovatno autokratskom maniru željeli Konaković i Trojka”, naveli su.

Potom su dodali:

“Interes javnosti, uređivačka nezavisnost i poštivanje novinarskih standarda moraju biti principi rada javnih medijskih servisa, a ne želje pojedinih političara da se provode i pravdaju njihove promašene politike.

Ovo nije prvi put da Trojka, a naročito Konaković, vrši pritisak na medije, kao i direktno na novinare koji kritikuju njihov rad.

Trojka bi, onako kako je dovedena na vlast – suspenzijom Ustava, očigledno željela i da vlada – suspenzijom slobode medije.

Postaje sve očiglednije kako je i posljednja kriza sa naplatom RTV takse vještački izazvana upravo kako bi Trojka, po „Konakovićem modelu“, zavladala javnim servisima.”

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!