SDA, NES, DF i SBiH činit će koaliciju u USK, da li će se to odraziti na FBiH?

Vijesti 13. mar 202314:39 0 komentara
N1

SDA, DF, NES i SBiH činit će većinsku vladu u Unsko-sanskom kantonu (USK), a potpisivanje sporazuma o koaliciji desit će se najkasnije u srijedu potvrđeno je za N1.

To znači da će i vlada u USK uskoro biti formirana, a kako je za N1 kazao Jasmin Musić, predsjednik Kantonalnog odbora SDA USK, načelno je postignut sporazum između gore navedenih stranaka.

“Potvrđivanje sporazuma moglo bi biti i nešto ranije u odnosu na srijedu, a na taj dan bi trebalo biti završeno imenovanje Vlade USK temeljem dogovora ove četiri stranke (SDA, DF, NES i SBiH)”, kazao je Musić.

Musić navodi i da je dogovorena raspodjela resora u novoj Vladi USK. Prema tome, predsjedavajući Skupštine USK je iz SDA, premijer USK je iz NES-a, tri ministra su iz SDA, tri iz NES-a, dva iz DF-a i jedan iz SBiH.

“Ostalo je samo to da svaka stranka potpisnica unutar svog dijela raspodjele definiše kadrove za srijedu ovaj prvi dio koji nam je neophodan, dakle, premijera i ministre. U srijedu bi trebalo biti imenovanje Vlade USK”, dodao je Musić navodeći da ovo znači da će ove stranke činiti dvotrećinsku većinu u USK.

Interesovalo nas je da li će ovakav model biti preslikan i na nivo Federacije BiH.

“Ove stranke su državnom nivou u istoj poziciji, odnosno, opoziciji, kada je u pitanju Parlament BiH i njegova oba doma. Kada je federalna vlada u pitanju, mislim da su pojedine ove stranke dio Osmorke i da to nije kamen spoticanja u ovom dogovoru. Ne znam da li će ovaj dogovor u USK potaći i dogovor na federalnom nivou”, istakao je Musić.

Kontaktirali smo i Admira Čavalića iz SBiH koji je nedavno za N1 rekao da na federalnom nivou nisu spremni podržati SDA.

“To je čisto kantonalna priča, ne može se povezati sa federalnim nivoom, barem u ovom trenutku. Bitno je naglasiti da smo posebno bili iznenađeni ranijim djelovanjem određenih predstavnika Trojke u vezi s potencijalnim koaliranjem sa SDA i DF-om u USK i možda nam je, prvenstveno kolegama iz NES-a i SBiH dalo svojevrsni alibi da se ide u ovu priču i mislimo da će to najkorisnije biti za građane USK, da se konačno napravi jedna stabilna vlada sa 20 ruku koja bi garantovala funkcionisanje kantona što je prije svega bitno za građane, ali svakako i za privrednike. I to u ovom trenutku nema nekakvih poveznica sa federalnim nivoom. Posebno zbog toga što su određene stranke iz Trojke pokušale napraviti svoju priču sa SDA bez kolega iz NES-a i SBiH”, ispričao je Čavalić.

Čavalić: Nismo spremni podržati SDA, oni i ne žele skloniti Novalića

I dalje je stava da nije za tehnički mandat vlade te da se to što prije treba riješiti.

“To je prioritet da se zaustavi ta agonija, cijenu toga plaćaju porezni obveznici, poljoprivrednici i građani FBiH. To nije nama u interesu kao vjerujem ni većini u FBiH izuzev njih nekoliko, ali javno ne smijem reći o kome je riječ”, poručio je Čavalić.

Pitali smo kada bi mogla biti formirana nova Vlada FBiH?

“Čekamo završetak zakonskog roka od 30 dana”, kratko je odgovorio Čavalić.

Važno je istaći da su na federalnom nivou SBiH/NES dobili četiri ministarstva: energetike, poljoprivrede, trgovine i za boračaka pitanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!