SDA odgovorila Ruskoj ambasadi: O sudbini BiH odlučuju građani i bh. institucije

Vijesti 19. mar 202111:27 > 11:327 komentara
Izvor: FENA

"Saopćenje Ambasade Ruske Federacije u kojem se dovodi u pitanje NATO put Bosne i Hercegovine predstavlja ponovno neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine", ističu u saopćenju iz SDA.

Stav Ruske Federacije, dalje navode, da praktično zbližavanje BiH sa NATO-om predstavlja neprijateljski čin prema Rusiji je neutemeljen i izraz je želje da se državi BiH ukine pravo da samostalno vodi svoju vanjsku i odbrambenu politiku.

“Parlamentarna skupština BiH je 2006. godine konsenzusom donijela Zakon o odbrani, kojim je trasirala svoj NATO put, te kasnije i niz drugih odluka i strategija kojim je potvrdila svoje opredjeljenje ka članstvu u NATO-u. O svim pitanjima vezanim za sudbinu i budućnost Bosne i Hercegovine odlučivat će njene institucije i građani. I niko drugi”, zaključuju iz SDA.

Podsjetimo, Ambasada Rusije u Bosni i Hercegovini jučer je izdala saopćenje u kojem, između ostalog navode da “u slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, naša zemlja (Rusija op. a.) će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.

Komentari

Vaš komentar