SDA: Trojka ponovo pravi ustupke Dodiku, prihvataju neustavan zakon

Vijesti 28. okt 202414:11 0 komentara
F.Z./N1

"Trojka u procesu ispunjavanja uvjeta na evropskom putu ponovo namjerava praviti nedopustive ustupke Miloradu Dodiku", poručili su danas iz SDA.

“Pristanak Trojke da se na zahtjev vlasti entiteta RS u Program integrisanja u Evropsku uniju uvrsti i Zakon o tehničkim propisima RS-a nije samo novi ustupak prema Miloradu Dodiku već direktno nepoštivanje presuda Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u septembru 2023. godine, nakon zahtjeva za ocjenu ustavnosti koji je podnio Šefik Džaferović, ovo zakonsko rješenje proglasio neustavnim i stavio ga van snage”, naveli su iz SDA.

Dodaju da Trojka pristaje da Zakon o tehničkim propisima RS bude uvršten u Program integrisanja.

“Uprkos toj činjenici, Trojka pristaje da Zakon o tehničkim propisima RS-a bude uvršten u Program integrisanja, uz dodatnu fusnotu u kojoj se podsjeća na odluku Ustavnog suda i na odluku Narodne skupštine RS-a o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji entiteta RS.

Podsjećamo da je prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine neprovođenje, neizvršavanje ili nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine krivično djelo za koje je predviđena zatvorska kazna u trajanju od šest mjeseci do pet godina”.

Još navode da ovakvim postupkom Trojka pravi istu grešku kao sa Programom reformi za Plan rasta.

“Ovakvim postupkom Trojka pravi istu grešku kao sa Programom reformi za Plan rasta, koji je Evropska komisija odbila kao neprihvatljiv.

Uzimajući u obzir činjenicu da je Program integrisanja sveobuhvatni dokument na kojem se zasniva proces pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, jasno je da se ovakvim ustupcima Trojke nanosi ozbiljna šteta evropskom putu naše zemlje i ohrabruje ucjenjivačka politika vlasti entiteta RS”, naveli su iz SDA.

╰┈➤ Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad, pridružite nam se i na WhatsApp kanalu klikom ovdje

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!