SDA Zenica: U Domu zdravlja na pomolu afera oko nabavke medicinskog kisika

Vijesti 29. sep 202110:34 1 komentar
Fena

Iz SDA Zenica pozivaju istražne organe da ispitaju navode oko nabavke plina u Domu zdravlja Zenica te ističu da je u toj ustanovi "na pomolu afera oko nabavke medicinskog kisika".

“Dok afera Kisik potresa Banjaluku, na pomolu je afera oko nabavke medicinskog kisika u čijem je središtu Javna ustanova Dom zdravlja Zenica i direktorica dr. Mersija Kasumović, supruga gradonačelnika Fuada Kasumovića”, navode iz SDA Zenica u saopćenju.

Naglašavaju da je iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine medijima potvrđeno da kompanija Istrabenz plini d.o.o. Breza, preko koje je Dom zdravlja Zenica nabavljao medicinske plinove, nije registrirana niti je podnijela zahtjev za registraciju da bi bila proizvođač i distributer medicinskog plina.

“Ostalo je nejasno kakav plin je isporučen i je li u pitanju medicinski kisik koji se koristi za liječenje oboljelih od korona virusa, ali se na osnovu objavljenog dokumenta jasno vidi da je zenički Dom zdravlja u jeku martovske pandemijske krize plin nabavio putem direktnog sporazuma sa navedenom kompanijom te da je ugovor potpisala lično dr. Kasumović”, navode u saopćenju.

Iz tog razloga, kako su istakli, pozivaju menadžment Doma zdravlja da javnost upozna sa pojedinostima vezano za navedenu nabavku, jer je zdravlje građana u ovom trenutku najvažnije.

“Pozivamo nadležne istražne organe da provedu istragu i utvrde da li je dr. Kasumović zloupotrijebila ili prekoračila ovlaštenja, a gradonačelnika Kasumovića da, ukoliko se utvrde zloupotrebe, smijeni suprugu sa direktorske pozicije, onako kako je na tu dužnost i postavio”, istakli su iz SDA.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare