SDP pozvao Predsjedništvo BiH: Korigujte neustavnu odluku

Vijesti 15. feb 202110:25 > 10:29 1 komentar
Predsjedništvo BiH

Povodom posljednjeg imenovanja nova tri člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, SDP BiH poziva državno Predsjedništvo da koriguje svoju neustavnu, antidejtonsku odluku i imenuje Komisiju u punom sastavu od pet članova, saopćeno je iz ove stranke.

“Napominjemo da je Predsjedništvo BiH 2016. godine iz sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, jednoglasnom odlukom izbacilo dva međunarodna člana, čime je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma i član III.5. Ustava BiH. Posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta. Iako je u neustavnoj odluci Predsjedništva navedeno da je ona privremenog karaktera, u sastav Komisije nikada nisu imenovana dva međunarodna člana, a sa neustavnom praksom je nažalost nastavilo i Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu”, navode iz SDP-a.

Kako navode, na neustavnost sastava predmetne Komisije upozorio i Visoki predstavnik u BiH, a izbacivanje međunarodnih članova naišlo je i na osudu ambasada Kvinte i Republike Turske.

“Važno je napomenuti da je međunarodna zajednica iskazala spremnost da u potpunosti finansira troškove angažmana međunarodnih članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Pozivamo članove Predsjedništva BiH koji se deklarativno zalažu za jačanje države i njenih institucija, što im je i osnovna dužnost, da koriguju svoju odluku i da, njenim cjelovitim popunjavanjem, rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvedu u zakonske okvire u interesu države BiH i očuvanja njenog pravnog poretka”, stoji u reakciji SDP-a.

Zbog isteka mandata razriješeni su Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika i to dr. Amir Pašić, Goran Milojević i Radoje Vidović.

Za članove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika imenovani su Faruk Kapidžić, dipl. ing. arhitekture, Anđelina Ošap Gaćanović, magistar arhitekture, Zoran Mikulić, dipl. pravnik, sa položenim pravosudnim i advokatskim ispitom.

Mandat članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika traje pet (5) godina.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare