SDS-ov poslanik koji je oslobođen pa ponovo optužen za genocid ironično se zahvalio Miloradu Dodiku

Vijesti 12. mar 202414:30 0 komentara
RTRS

Narodna skupština Republike Srpske raspravlja o Planu rada za 2024. godinu, a u okviru te tačke diskutovao je poslanik SDS-a Dragomir Vasić, koji je 2021. godine pravosnažno oslobođen optužbi za ratne zločine, genocid i istrebljenje bošnjačkog stanovništva istočne Bosne. Krajem 2023. godine Tužilaštvo BiH ponovo je podiglo optužnicu protiv njega i još tri osobe koje se terete da su krajem maja i početkom juna 1992. godine učestvovale u širokom i sistematičnom napadu na bošnjačko stanovništvo u Zvorniku i okolini.

Tužilaštvo BiH, saopštilo je ranije da se optuženi terete da su postupali suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata. Navedeno je i da su, kao saizvršioci, učestvovali u prisilnom preseljavanju nekoliko hiljada bošnjačkih civila s područja sela Đulići, Klisa i okolnih sela, prema kojima su nečovječno postupali, kao i da je dio ovog stanovništva nezakonito zatvaran.

“Nama će iz Zvonika trebati autobuska linija za Sarajevo koliko nas je optuženo”, prokomentarisao je Vasić za govornicom tvrdeći da je po srijedi politički progon.

Služeći se ironijom prozvao je i Milorada Dodika zbog odnosa prema borcima i osumnjičenim za ratne zločine: “Tužilaštvo BIH opet podiglo optužnicu protiv mene za događaje od prije 32 godine. Kao da se u RS ništa ne mijenja. Vi ste bili na vlasti 2014. godine, ja optužen za genocid, pričao o tome, džaba, sad Vi na vlasti ja opet optužen… Sad kao predvodnik izbjeglih Srba iz sela, koji je bio predvodnik defacto, koji se brinuo za njih, nema nikakve sumnje da se radi o političkoj optužnici s ciljem da se uklonim s političke scene. Moram da iskoristim priliku da se zahvalim predsjedniku Republike Srpske, što se kao predsjednik RS nije oglasio povodom ove optužnice. A ja sam par puta za govornicom rekao da je optužnica protiv njega politička.”

Zahvalio se i drugima što se nisu oglasili i podržali ga, kako navodi, kao kolegu i narodnog poslanika koji je optužen pred Sudom BIH.

“Licemjerno se pozivate na jedinstvo samo onda kada vi iz vlasti imate problem. Kad sude vašem predsjedniku, ili direktoru onda je to udar Suda, tužilaštva”, rekao je Vasić.

Podržali su ga šefovi Klubova poslanika Igor Crandak i Liste za pravdu i red Nebojša Vukanović.

Ocijenili su sramnim prijedlog ministra rada Danijela Egića da borci izdvajaju po 1 KM mjesečno od svog, kako ističu malog boračkog dodatka za pomoć osumnjičenim Srbima.

Podsjećamo, Dragomir Vasić je u suđenju, koje je trajalo sedam godina, za, između ostalog, genocid u Srebrenici oslobođen optužbi po svih 10 tačaka optužnice 2021. godine. Njegova stranka ranije je saopštila da je Vasić žrtva političko-pravnog progona.

“Sud BiH u svoj dosadašnjoj praksi nije zabilježio niti jedan slučaj procesuiranja predstavnika drugih naroda u trajanju od šest godina, niti je neki predstavnik drugog naroda doživio sudsku agoniju i golgotu koju je preživio Dragomir Vasić i njegova porodica. Očigledno, pravo na suđenje u razumnom roku za Srbe ne znači ništa Sudu BiH, pa kad nemaju dokaze i istinu na svojoj strani nastoje da prolongiraju proces, ne vodeći računa kakvu štetu mogu da nanose nepravedno optuženim ljudima”, naveli su tada u SDS.

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH krajem decembra podiglo je optužnicu protiv četiri osobe u kojoj ih se tereti za ratne zločine počinjene na području Zvornika u istočnoj Bosni u maju i junu 1992. godine. Optuženi su Dragan Spasojević, Vinko Radović, Dragomir Vasić i Petko Panić, za koje Tužilaštvo navodi da su bili dužnosnici civilnih, vojnih i policijskih vlasti. Tužilaštvo BiH ih tereti da su sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Zvornika. Tužilaštvo je najavilo da će optužbe dokazati pozivanjem 204 svjedoka, među kojima i pet svjedoka i svjedokinja pod mjerama zaštite, kao i više od 430 materijalnih dokaza.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!