Sead Miljković uhapšen u SAD-u na osnovu potjernice za ratne zločine u BiH

Vijesti 14. jun 202311:50 1 komentar
REUTERS/Cheney Orr

Sead Dukić je posljednje 24 godine živio miran život sa suprugom i kćerkom u maloj kući u Tennesseeju. Međutim, ranije ovog mjeseca, imigracioni policajci su upali u njegovu kuću na osnovu naloga za pretres i optužnice u kojoj se navodi da se on ne preziva Dukić, nego Miljković, i da je na Interpolovoj crvenoj listi jer ga Bosna i Hercegovina tereti za ratne zločine.

Iako je možda mogao da promijeni ime, nije mogao da promijeni ni lice ni otiske prstiju, a prema američkom Odeljenju za nacionalnu bezbijednost (DHS), njegovi biometrijski markeri pomogli su u potvrđivanju njegovog pravog identiteta.

Uhapšen je prošle sedmice, te platio kauciju od 30.000 dolara dok čeka bilo daljnje odluke pravosuđa.

Sada se suočava s optužbom da je dao lažne izjave prilikom podnošenja zahtjeva za američki pasoš. Nejasno je da li će se i njemu suditi za ratne zločine. Ni branilac optuženog ni DHS nisu dali komentar za Forbes, a Interpol nije odgovorio na zahtjev za komentar.

U zahtjevu za nalog za pretres njegovog doma u East Ridgeu DHS navodi da je dva puta ranije pokušao podnijeti zahtjev za ulazak u SAD. 1990-ih pod imenom Miljković, te treći put 1999. godine koristeći prezime Dukić, što mu je pošlo za rukom.

Posljednjih mjeseci su razne agencije vršile nadzor nad njegovom kućom, sa službenicima na terenu, te uz pomoć avijacije Carinske i granične zaštite. Na ulici je postavljena i stubna kamera, pošto su agenti posmatrali osumnjičenog kako se vozi do i iz kuće.

Kada su Istrage Državne bezbijednosti izvršile raciju u kući, zaplenile su, između ostalog, dio strane vojne uniforme, zastavu Srbije i itinerar leta za Zagreb, prema dokumentu o izvršenju naloga za pretres.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare