Sedef Kabaš za N1: Erdoganovi simpatizeri doživljavaju me kao prijetnju

Vijesti 15. maj 202320:43 2 komentara

Turska novinarka Sedef Kabaš, koja se u više navrata našla na meti vlasti, dala je ekskluzivni intervju za N1 u kojem je govorila o prvom krugu održanih izbora u Republici Turskoj te o procjenama za 28. maj, kada će u toj zemlji biti održan i završni krug izbora.

Kabaš, novinarka sa međunarodnom karijerom koja uključuje i rad za CNN u Atlanti, rekla je da brine jer Turska polako klizi ka autokratskom režimu, te da je Erdogan ojačao podjele među turskim narodom.

“Erdogan zastupa ideju – ili si sa mnom ili si protiv mene. Njegovi simpatizeri me doživljavaju kao prijetnju. Sudilo mi se zbog objave na društvenim mrežama, a i prošle godine sam zbog izgovorene narodne poslovice u TV programu pritvorena”, rekla je u emisiji Izvan okvira turska novinarka i politologinja Sedef Kabaš.

Ona smatra da je opozicioni kandidat Kemal Kilicdaroglu, za razliku od Erdogana, koristio jezik koji ujedinjuje ljude u Turskoj. Osim toga, Kabaš tvrdi da je već u prvom krugu demonstrirana podjela među Turcima.

“Jasna je želja dijela stanovništva da živimo u demokratiji, da budemo okrenuti prema Zapadu, da se osnaže žene i borba protiv korupcije, ali to je slika samo jednog dijela glasačkog tijela. Imamo i ono drugo – konzervativno, vjerski i nacionalistički orijentirano glasačko tijelo. Oni imaju određenu distancu prema zapadnim vrijednostima, a upravo je prvi krug izbora pokazao razliku među tim dvjema grupacijama u Turskoj”, rekla je Kabaš.

Sedef Kabaš suočava se često i sa neugodnostima zbog svojih stavova, ali kaže da – unatoč svemu – ostaje privržena slobodi govora.

“Teško je reći da se osjećam sigurno jer mi smo svjesni opasnosti kojoj se izlažemo. Znamo da smo suočeni sa zatvorom i prijetnjama, ali i klevetama na društvenim mrežama. Neki od mojih kolega ostali su bez posla. Međutim, od straha nema koristi jer govorim istinu i pored istine nemam ništa drugo da kažem”, rekla je Kabaš u emisiji Izvan okvira na N1.

Sedef Kabaš poznata je turska novinarka, koja je diplomirala na Univerzitetu Bogaziçi 1992. iz područja međunarodnih odnosa. Na američkom univerzitetu u Bostonu stekla je postiplomske kvalifikacije iz novinarstva. Radila za CNN International u Atlanti kao pridružena producentica gdje je izvještavala o temama koje se tiču ​​Bliskog istoka, Evrope i Balkana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare