Šefik Džaferović za N1: Neka Dačić i Vulin dobro upamte

Vijesti 07. sep 202117:56 > 18:19 3 komentara

Šefik Džaferović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u intervjuu za N1 poručio je predstavnicima vlasti iz Beograda, Ivici Dačiću i Aleksandru Vulinu, da više u regionu ne prolazi arogancija i nadmenost.

N1: Prije nekoliko sedmica zatražili ste od visokog predstavnika u BiH da smjeni vašeg kolegu Dodika. Šta vam je odgovorio Schmidt?

Šefik Džaferović: Međunarodni intervencionizam je dio Dejtonskog sporazuma. OHR je sa razlogom dio Dejtonskog sporazuma. Kada sam na protekloj sjednici Predsjedništva vidio da je nastupila potpuna blokada, glasali smo o davanju akreditiva stranim ambasadorima i glasa se protiv. Nikada niko nije glasao protiv.

Komunicirate li sa Dodikom? Kako to izgleda?

Razgovaramo službeno. Razgovaramo o dnevnom redu. Nema tu nikakve privatne komunikacije.

Pitate li Dodika do kada će blokirati?

Ne moram ga pitati, on sam to kaže. On je to ne samo kazao nego i pokazao djelima. I kad sam vidio da je to blokada države onda sam potegao za onim što je jedino preostalo.

Šta vam je kazao Schmidt?

Sve što sma tražio nakon te sjednice Predsjendištva BiH da visoki predstavnik ispuni svoju ulogu. To je njegov zadatak. Na Bledu smo razgovarali. Nije se izjasnio o tome pitanju, ali je rekao da su blokade slabost. Vjerujem da će on tragati za načinom kako da se dokinu blokade. Mi moramo izvršavati svoje ustavne obaveze, neka i mene smjene ako blokiram.

Nakon vašeg poziva uslijedile su žestoke rekacije iz Srbije, Ivice Dačića i Aleksandra Vulina koji su vas optužili da ste “dželat BiH i mira”?

Ova gospoda kada nemaju argumenata potežu za uvredama, ispoljavaju aroganciju, nadmenost… Više to ne prolazi. Ovdje u regionu ćemo svi biti jednakopravni. Neka to dobro upamte. Ničija arogancija neće uticati ni na koga. Neka mi kažu argument čime se opravdava blokada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare