Šehić: Bogatim političarima 5.000 KM ništa ne znači, trebalo bi kao kaznu uvesti poništenje ovjere za učešće na izborima

Vijesti 27. jun 202419:58 0 komentara
N1

Značajno se smanjuje broj političkih subjekata koji će učestvovati na oktobarskim lokalnim izborima po novim pravilima. Ratni zločinci ne mogu biti kandidati, uvode se nove tehnologije i već se kažnjava preuranjena kampanja. Koliko će nam pomoći djelimična digitalizacija procesa i Scmidtove izmjene izbornog zakona pitali smo Vehida Šehića, bivšeg člana CIK-a i predsjednika strateškog odbora koalicije "Pod lupom".

Kazne za preuranjenu kampanju i zloupotrebu javnih resursa već su počele – prvo SNSD-u, DNS-u, pa NiP-u i NS-u. Predsjednik strateškog odbora koalicije “Pod lupom”, Vehid Šehić, kaže da izmjene Izbornog zakona na koje je bio prinuđen svojom odlukom intervenisati visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt već daju određene rezultate.

“Međutim, moramo biti svjesni da živimo u državi gdje nema vladavine prava koja podrazumijeva poštivanje zakona. Vidimo da neki politički subjekti bez obzira na to što su sada predložene i sankcije za tzv. preuranjenu kampanju, ipak se ne libe da krše zakon i dobro je da CIK reaguje. No, dobra je i činjenica da prigovore može uputiti i svaki građanin, nevladine organizacije, normalno i političke stranke ukoliko vide da imamo preuranjenu kampanju”, kaže Šehić.

Dodaje da je obaveza svakog građanina države da, ukoliko vidi kršenje zakona, to prijavi nadležnoj instituciji.

“Tu ćemo imati jednu aktivnu poziciju građana da oni dio svoje odgovornosti iskoriste i da daju prigovore, jer im to zakon omogućava. S druge strane, čega se ja bojim… Činjenica je da, evo vidimo i ponašanje nekih koji posredno daju do znanja da će i dalje kršiti Izborni zakon kada je u pitanju preuranjena kampanja”, ističe.

Kazne su od 3.000 KM do 30.000 KM. No, postavlja se pitanje da li je to dovoljno ili će se bogati političari, poput federalnog ministra unutrašnjih poslova Rame Isaka koji se hvali svojim bogatsvom, ipak odlučiti za plaćanje kazni i nastaviti po svom. Šehić smatra da to nije slučaj sa svim političarima.

“Većina njih ulazi u politiku iz materijalnih ličnih interesa, ne općih interesa za dobrobit svih građana BiH. Mi imamo političare koji su nemoralno bogati, njima ništa ne znači ni pet hiljada, ni deset, ni trideset, ni pedeset ni sto hiljada maraka. Razmišljajući o eventualnim dopunama ovih izmjena Izbornog zakona, sada sastavni dio Izbornog zakona, da se mora predvidjeti nešto što bi, po mom mišljenju, dalo najveći efekat, da politički subjekt koji tri puta krši Izborni zakon – kad je u pitanju, evo konkretno preurenjena izborna kampanja – da mu se može izreći i sankcija tako što će biti poništena ovjera za učešće na izborima. To bi bilo djelotvorna kazna. Vidjet ćemo i dobre strane i eventualno loše strane ovih izmjena Izbornog zakona tek kad se počnu uvoditi u život. Evo polako ulaze, implementira se i vidjet ćemo kako će se ponašati političari, jer novčane kazne za nekog predstavljaju problem, za neke ne, ali činjenica je da kad bi bilo to u zakonu, mi ćemo to predložiti, ne samo koalicija “Pod lupom”, pozvat ćemo i druge nevladine organizacije, pozvat ćemo i političke stranke kojima je stalo da konačno imamo slobodne i poštene izbore u kojim će se poštivati sve ono što piše u Izbornom zakonu i provedbenim aktima da se uvede ova dopuna o poništavanju ovjere za učešće na izborima” poručuje.

Osvrnuvši se na nedavno objavljeni video spot ministra Rame Isaka, Šehić je istaknuo da su primitivitzam i populizam koji vladaju u politici u BiH danas dominantni te da nas ništa ne može iznenaditi.

“Ono što bih ja očekivao od građana da ipak dobro razmislimo kome ćemo dati glas. Da više ne razmišljamo samo putem naših emocija, nego da pokušamo razmišljati na način da vidimo ko su ti koji stvarno nama mogu donijeti dobrobit, a ne neki gledajući neke svoje interese kao što su dosad bili pa su davali glas i onome kome ne misle da treba, ali su možda imali neki razlog zašto su to uradili jer su kod nas političke stranke postale i zavod za zapošljavanje. Tako da se u narednom periodu može puno toga uraditi, ovo je samo početak nekog moralnog etičkog pročišćenja ovih prostora, makar kad je u pitanju izborni proces – da to stvarno bude praznik demokratije i da građanin slobodno izrazi svoju biračku volju. Ovo što imamo pokazuje da se politikom u Bosni i Hercegovini može baviti svako, da vrlo često sebe oni nazivaju političarima, a političar je jako teško biti. Političar poduzima i političku odgovornost za sve što se radi, a mi vidimo da nema političke odgovornosti u Bosni i Hercegovini. Polička odgovornost u Bosni i Hercegovini, pa evo i na vašim vijestima kad je u pitanju rad Doma naroda, blokade, naša Parlamentarna skupština faktički ništa nije skoro napravila u ovom periodu u ovom sazivu, dok su na vlasti, tako da želim biti optimista, ali morat ćemo se zajednički boriti i nevladine organizacije i mediji i građani birači da ipak stvorimo neki ambijent društveni gdje će izbori dobiti ono mjesto koje zaslužuje u nekoj demokratskoj državi”, kazao je.

Dodaje da je neosporno da je preuranjena izborna kampanja već krenula i da to treba sankcionisati.

“Međutim, meni je sporan i sadržaj samog spota – ono koliko sam ja mogao vidjeti – jer mi ipak moramo graditi budućnost BiH u razumijevanju i povjerenju. U izgradnji mira na ovim prostorima nisam pristalica da se vraćamo u neke devedesete godine jer one uvijek asociraju na zločine i patnje koje su se dešavale”, kaže.

Kada su u pitanju mediji, ističe kako i tu treba biti jako pažljiv.

“Jasno piše u zakonu šta je preuranjena izborna kampanja. Sigurno da se ne može zaustaviti život, da ćete vi morati zvati i ministre, poslanike u određene političke emisije različitog formata i različitih tema, ali treba izbjegavati i spriječiti bilo koga od učesnika i gostiju da to zloupotrijebi u promovisanju svoje stranke ili sebe kao ličnosti, tako da je velika odgovornost i na uredniku i na onom ko će voditi emisije. To će pratiti sigurno i RAK, ponašanje medija u BiH u ovoj fazi i treba biti jako pažljiv. Naročito javni servisi, pa i ove neke druge televizije koje imaju neki komercijalni karakter da nemaju navijačku ulogu, da se oslobode bilo kakvog pritiska političkog, pritiska moći od onih koji vladaju u ovoj državi i da konačno budete stvarno servis građanima ove države”, poručio je Šehić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!