Šehić: Izbori u BiH su još uvijek velika trgovina, djelimično se pokušava vratiti moral u izborni proces

Vijesti 09. maj 202417:25 0 komentara
N1

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine juče je raspisala lokalne izbore koji će biti održani 6. oktobra. Sat otkucava, rokovi teku, prvi taje 15 dana od dana raspisivanja izbora. U tom roku stranke se mogu prijaviti za učešće na izborima. Kako će izgledati predstojeći izbori, pitali smo bivšeg člana CIK-a Vehida Šehića.

Naš gost na počeku je podsjetio da je CIK donio odluku o održanju izbora 150 prije od odražavanja, 6. oktobra su lokalni izbori.

“Primjenjivat će se onaj Izborni zakon BiH koji je važio na dan donošenja odluke CIK-a. Nikave izmjene od bilo kojeg zakonodovanog tijela u BiH, neće biti primijenjenje, niti mogu biti primijenjene u oktobru mjesecu. To je zakonitost i pravilo”, rekao je Šehić.

Kada je u pitanju kredibilitet Izbornog procesa, podsjetio je da je nakon završetka Opštih izbora 2006, tog dana visoki predstavnik, donio odluku o načinu popune Doma Federacije, čime je omogućio da se formira Vlada FBiH, Vijeće ministara i Dom naroda državnog parlamenta.

“Već tada je priznat legitimitet visokog predstavnika. To je neupitno i te njegove odluke su postale sastavni dio izbornog procesa. To su izmjene tehničke prirode, a suština je ostala od ranije. Svako ko drži do vladavine prava, nesporno je da će se morati prihvati ono što piše trenutno u Izbornom zakonu BiH“, kazao je.

Uvođenje novih tehnologija

Najvažnija novina u izbornom procesu, smatra naš sugovornik, je uvođenje novih tehnologija u izborni proces koji će se primjeniti u 10 opština, i na 150 biračkih mjesta.

“Vidjet ćemo kako će to funkcionisati. Nije to posebno značajna izmjena, što će CIK ubuduće imenovati predsjednike i potpredsjednike biračkih odbora kao nestranačke ličnosti u BiH. Bio sam tu uvijek skeptik. Mi smo svjedoci da možete biti nestranačka ličnost i obavljati određene funkcije vrlo bitno i u stranci i u zakonodavnoj vlasti, podnijeti ostavku, a sutra možete biti imenovani za predsjednika i potpredsjednika boračkog odbora”, naveo je Šehić.

CIK će sve učiniti da nađu nestranačke kandidate, dodaje on, i ističe, “ali kad živite u državi gdje je iščezao moral u politici, gdje se izlazi u stranke u stranku, ide se u samostalne vijećnike… Ipak, su još uvijek velika trgovina izbori u BiH, ali ovo je dobro za početak.”

Šehić je zaključio da se djelimično pokušava vratiti moral u naš izborni proces, kao što je zabranjeno kandidovanje osoba koji su osuđeni za ratne zločine, što je jako važno da se iz političkog života takvi uklone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!