Sejdić odgovorio na pismo Bože Ljubića: “Čitajte presude”

Vijesti 19. nov 202119:05 1 komentar
N1

U BiH je, kaže Božo Ljubić, “na sceni sukob dva ekstremna politička projekta: jednog unitarističkog bošnjačkog političkog Sarajeva i drugog seperatističkog iz Banja Luke. Upravo oni blokiraju državu i moguće pregovore. Put federalizma i legitimnog predstavljanja naroda, dodaje Ljubić, srednji je put koji nudi HNS u ovom trenutku i jedini moguć, uz opasku, kako nije riječ o trećem entitetu, već institucionalnom federalizmu, koji je dio Dejtona.

“BiH u Dejtonu uspostavljena je na principima teritorijalnog federalizma, imamo dva entiteta, ali i institucionalnog federalizma koji se navodi u Izbornom zakonu koji omogućava legitimno predstavljanje i u paritetu koji je iskazan kroz Predsjdništvo i Vijeće naroda. I to je ono na čemu insistiramo, da se poštuje princip institucionalnog federalizma koji je dio Dejtona. Uopšte ne diramo taj teritorijalni federalizam, ovo je zemlja sa dva entieta. I to je to. Onaj koji to pokušava diskreditirati, taj ne želi riješiti problem”, konstatacija je Bože Ljubića, predsjednika Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora.

U pismu koje je poslano na nekoliko međunardnih adresa, Ljubić govori o i presudama Evropkog suda za ljudska prava i naglašava kako je konstitutivnost naroda i njihovo legitimno predstavljanje na svim administrativno-političkim razinama ustavno-pravni i izborni okvir unutar kojeg je moguće građanima koji nisu pripadnici ni jednog od tri konstitutivna naroda, takozvani „ostali“, osigurati pravo da biraju i budu birani, ali i da se presude Evropskog suda za ljudska prava ne tiču Ustava BiH kao takvog, niti njegovih temeljnih načela, nego sasvim konkretnih prava pojedinih (grupa) građana BiH na koje se presude odnose.

“Ja se slažem potpuno da treba riješiti problem kandidiranja svih građana BiH, ali znate li koliko je njih ? Svega 0,7 posto. Ako se mi u rješavanju krize ne fokusiramo na tih 97 posto građana BiH koji se izjašnjavju kao jedan od tri konstitutivna naroda i ako rješenje presuda suda u Strazburu ne gledamo u tom kontekstu, mi ćemo krenuti krivim smjerom”, mišljenje je Bože Ljubića.

Nije trebalo dugo, oglasio se Dervo Sejdić jedan od apelanata u predemtu “Sejdić-Finci” na Evropskom sudu u Strazburu. Na svom Facebook profilu poručio je Boži Ljubiću da čita presude, odnosno da bez izmjene Ustava i Izbornog zakona nije moguće ukinuti diskriminaciju u Predsjedništvu BiH i Domu naroda gdje su jasno navedeni Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

Slično je, podsjetimo, u nekoliko navrata kazao i Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava, citirajući pri tome presudu u predmetu Azre Zornić, koja se žalila jer joj se nije dopustilo kandidovanje bez nacionalnog izjašnjavanja.

U presudi je jasno zatražena izmjena Ustava BiH.

“Država mora omogućiti pravo svakom građaninu BiH, uključujući i manjine i one koji se odbijaju etnički izjasniti da imaju jednaka prava u izbornom procesu, bez davanja bilo kakvih posebnih prava konstitutivnim narodima”, naglasio je Vehabović.

Da su presude Evropkog suda u Strazburu, odnosno tumačenje istih kamen spoticanja u pregovorima SDA I HDZ-a, ali i u radu Interesorne radne grupe, nedavno je potvrdio Bariša Čolak, pregovarač u ime HDZ-a. IZ SDA su komentirali da se ne radi o bošnjačkoj politici, već evropskim standardima.

“Vi ne možete nikome u sklopu jedne države davati posebne privilegije”, naglasila je Alma Čolo, koja učestvuje u radu ove grupe.

Inače, u pismu koje je poslano i na adresu Visokog predstavnika, predsjednik GV HNS-a Božo Ljubić preporučuje Christianu Schmidtu da zaposli nekog od povjerenja za tumačenje navedenih odluka jer, kako kaže, pravni odjel OHR-a do sada je bio protiv njegove apelacije i pristrasan u korist bošnjačkog Sarajeva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare