Osuđeni zastupnik Senaid Begić okrivio Zaimovića za oduzimanje mandata

Vijesti 05. jul 202112:42 0 komentara
Osuđeni zastupnik Senaid Begić okrivio Zaimovića za oduzimanje mandata
YouTube Screenshoot

Senaid Begić, zastupnik Predstavničkog doma Parlamenta FBiH uputio je pitanje predsjedavajućem Mirsadu Zaimoviću zbog čega je "ubrzao pitanje njegovog mandata". Istakao je kako je njegov predmet ispolitizirani te upozorio sve zastupnike da im se isto može desiti. Begić je, podsjetimo, pravosnažno osuđen na dvije i po godine zatvora.

“Čime ste bili rukovođeni? Zašto ste po mom i mišljenju pravne struke preuranjeno pokrenuli pitanje mog mandata? Kako je bilo moguće u roku od šest dana obaviti svu pismenu koresponedinciju Predstavničkog doma CIK-a i Kantonalnog suda u Zenici i za tih šest dana od kojih su dva bila vikend skupiti svu potrebnu dokumentaciju. Ja sam kao stranka 20.5. dobio presudu Kantonalnog suda, a 15 dana prije u Predstavničkom domu je pokrenuto i za četiri dana odrađena sva procedura oko pitanja mog mandata. Ljudsko i kolegijalno pitanje – čemu tolika žurba?”, kazao je Begić.

Senaid Begić upozorio zastupnike

Upitao je zbog čega ga nisu pozvali i istakao kako bi sam donio svu potrebnu dokumentaciju.

“Moj predmet je ispolitiziran i u tom predmetu se ide u zatvor šest mjeseci za nevraćeni mobitel od 1 KM. Dvie godine jer si, pod znacima navoda, zloupotrijebio troškove prijevoza. Doktorima govorim da mogu otići u zatvor ako pomognu u liječenju, a nemaju papir. Moj predmet je isplitiziran. Ako prođe ovako, svako do vas 97 može izgubiti mandat na isti način”, kazao je žustro Begić.

Zaimović uputio izvinjenje

Tražio je pismeni odgovor, ali je predsjedavajući Zaimović insistirao da odgovori usmeno.

“Nije mi palo na pamet niti se bavim time da na osnovu medijskih natpisa pokrećem ovakvu stvar. Meni su stručne službe dostavile dopis, poučene iskustvima iz ranijeg slučaja Vesne Švarcner. Ja nikada nisam tražio da se reagiju po pitanju kolege Senaida Begića. Ne pada mi na pamet da nevolju u kojoj jeste vi, i žao mi vas je, zlouptrebljavam i otežavam Odbacujem svaku insinuaciju o nečemu da je urađeno smišljeno. Vjerovatno sam vas trebao pozvati i jesam napravio grešku, ali sam mislio da je to procedura koje stručne službe to primjenjuju. Ako sam kolegijalno pogriješio ja vam se izvinjavam”, rekao je Zaimović.

Begić je zaključio kako je za kriivčnu prijavu, optužnicu, obje presude i odluke CIK-a da ga razrješavaju mandata saznao iz medija.

Podsjetimo, Begić je pravosnažno osuđen na 2,5 godine zatvora zbog zloupotreba dok je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK. Begiću je izrečena i mjera zabrane obavljanja funkcija rukovođenja u državnim organima, javnim preduzećima i javnim ustanovama u trajanju od jedne godine i šest mjeseci od dana pravomoćnosti presude. Prema propisima, mandat se oduzima ukoliko je poslanik osuđen na više od šest mjeseci zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!