Senatorica SAD-a: Mislim da bi Putin više preferirao EUFOR nego NATO u BiH

Vladimir Putin (Sputnik/Vyacheslav Prokofyev/Pool via REUTERS)

Senatorica Jeanne Shaheen dva puta je posjetila Bosnu i Hercegovinu u proteklih šest mjeseci i autorica je novog zakonskog prijedloga o američkoj politici prema Zapadnom Balkanu. Za Glas Amerike govori o njenom povećanom angažmanu kada je BiH u pitanju.

VOA: Bosnu ste posjetili dva puta u protekloj godini. Vaš kolega, senator Murphy, napisao je na svom blogu nakon aprilske posjete da ste počeli smišljati strategiju kako bi se Kongres mogao pozabaviti rastućom krizom stabilnosti u Bosni. Kako ta strategija napreduje šest mjeseci kasnije?

SHAHEEN: Pokušali smo uraditi nekoliko stvari. Prvo, da prenesemo osjećaj zabrinutosti, koju smo uočili kada smo bili u BiH, State Departmentu ovdje u SAD-u, Ministarstvu odbrane i našim NATO saveznicima. Čuli smo zabrinutosti u vezi nastavka misije EUFOR-a i također o kontinuiranim etničkim tenzijama, te porastu tih tenzija. Tako da svaki put kada imam priliku na saslušanju, a moje kolege isto rade, izražavam te zabrinutosti, kao što to činimo i privatno. Jučer smo senatori Tillis, Murphy i ja poslali pismo sekretarima Blinkenu i Austinu, izražavajući našu zabrinutost u vezi sa mandatom EUFOR-a, koji će morati biti obnovljen 2. novembra. Nije jasno šta će Rusija učiniti po tom pitanju. Zato mislimo da je važno imati rezervni plan.

Također radimo na novim zakonima. Senator Wicker i ja radimo na zakonu za Zapadni Balkan koji bi pokušao promovirati napore u borbi protiv korupcije, koji bi sagledao kako možemo podstaći trgovinske i ekonomske veze, a također i pretvoriti u državni zakon sankcije izvršne vlasti koje su na snazi.

VOA: Spomenuli ste operaciju ALTHEA. Kako bi izgledali neki od tih rezervnih planova u slučaju da se misija ne produži?

SHAHEEN: Jedna od tema o kojoj se razgovaralo je uloga NATO-a. Mislim da bi Vladimir Putin više preferirao da EUFOR nastavi svoj mandat nego da NATO dođe kao rezervna opcija. Upravo sam bila u kampu Butmir kada sam bila u Bosni prošle sedmice i imala sam priliku da se sretnem sa tamošnjim generalima kako bismo razgovarali o njihovoj misiji i njihovim naporima da osiguraju kontinuiranu posvećenost miru i stabilnosti u zemlji.

VOA: Obzirom da Orbanova Mađarska ima mnogo pro-Putinovih stavova i da aktivno podržava Dodika u mnogim aspektima, da li biste povjerili mađarskom komandantu EUFOR-a da održi mir?

SHAHEEN: Mislim da postoji mnogo pitanja o tome kako bi se mandat nastavio i to je jedno od pitanja na koje treba odgovoriti.

VOA: I Hrvatska je željela da bude uključena u misiju EUFOR-a. Šta mislite o tome?

SHAHEEN: Mislim da sve što može uzrokovati povećanje etničkih tenzija u regionu nije od pomoći, tako da sam uvjerena da bi se o njihovom interesu razgovaralo u kontekstu toga šta može biti od najveće pomoći misiji i osiguravanju kontinuiranog prosperiteta u zemlji.

Opširnije na portalu Glas Amerike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad