Senatorka Shaheen: I dalje vidimo napore Rusije da destabilizira Zapadni Balkan

Vijesti 28. nov 202212:06
Twitter (Ilustracija)

Američka senatorka Jeanne Shaheen, koja svojim angažmanom u Kongresu ali i drugim javnim istupima često upozorava na nepovoljne političke prilike u Bosni i Hercegovini, te zagovara jače međunarodno prisustvo u zemlji s ciljem očuvanja mira i demokratskog napretka, još jednom je upozorila na negativan uticaj Rusije u regiji i BiH. Govorila je i općenito o situaciji u regiji, napomenuvši kako bi iskorak u odnosima Beograda i Prištine bio ključan za poboljšanje situacije.

Senatorka Shaheen ove godine je boravila u BiH nekoliko puta, zadnji put kao dio međunarodne promatračke misije tokom izbora 2. oktobra. Kao i tokom ranijih posjeta i ovaj put je upozorila na negativan urjecaj Rusije u regiji.

I dalje vidimo napore Rusije da destabilizira Zapadni Balkan, posebno tražeći načine za raspirivanje napetosti koje već postoje u regiji, za raspirivanje sukoba. Bila sam tamo početkom oktobra na izborima u Bosni i Hercegovini, i jedna od stvari koju smo čuli dok smo obilazili biračka mjesta i razgovarali s ljudima bila je o dezinformacijama koje dolaze iz Rusije kako bi se pokušali potaknuti ti etnički sukobi, podrška Republici Srpskoj i njihovom vođi u nastojanju da ih potakne na otcjepljenje od države Bosne i Hercegovine”, kazala je Shaheen, u razgovoru za podcast Međunarodnog sigurnosnog foruma Halifax.

Također je ukazala i na djelovanje Rusije u Srbiji, ali i utjecaju Kine u regiji.

Što se tiče uloge Kine, Shaheen je kazala da postoji nekoliko načina na koji ova zemlja djeluje u regiji.

“Jedna od stvari o kojoj smo čuli jeste nastojanje da se uspostave kulturni centri kako bi se osiguralo financiranje infrastrukturnog projekta, nešto što smo vidjeli kao dio njihove ‘Belt and Road’ inicijative. Vidimo da se ti razgovori odvijaju i na Zapadnom Balkanu. Jutros sam imala priliku susresti se s ministrom obrane s Kosova i to je jedna od stvari o kojima je razgovarao i koju oni vide”, istaknula je.

Na pitanje šta bi Kongres mogao učiniti da podrži demokratski napretak na Zapadnom Balkanu, odgovorila je kako je jako bitno posvetiti pažnju regiji, a to uključuje i posjete ovom dijelu Europu. Tom prilikom je podsjetila je na posjetu dvostranačke delegacije koju je predvodila u aprilu ove godine, kada su američki senatori posjetili Serbiju, Kosovo i BiH.

Kazala je kako su strana ulaganja u regiji od velikog značaja, što uključuje ekonomsku i trgovinsku suradnju. Također, rješavanje gorućih otvorenih pitanja.

Dakle, napori da se pokuša i potaknu Kosovo i Srbija da riješe razlike koje postoje između te dvije zemlje, da se pokuša i potakne Hrvatska da igra pozitivnu ulogu u regiji, da se pokuša osvrnuti na stvari poput misije U4 koje je upravo ponovno odobrio UN, kako bi se osigurao ostanak europskih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, da bi pomoglo u održavanju stabilnosti. Dakle, postoji cijeli niz stvari koje moramo učiniti i moramo se i dalje fokusirati na to”, dodala je senatorka.

Smatra da bi pomak u odnosima između Srbije i Kosova bio ključni pokazatelj da se situacija kreće u pozitivnom smjeru, ali isto tako da bi formiranje vlasti u BiH nakon izbora značio veliki napredak. Vjeruje kako je neizostavna i uloga Hrvatske u BiH kod podsticanja stabilnosti u zemlji.

Komentirala je i poziciju Srbije po pitanju rata u Ukrajini.

Za svakoga u Srbiji koji misli da je njihova budućnost u Rusiji, neka pogleda šta se događa u Ukrajini i zapita se je li to budućnost koju želi. Žele li budućnost u kojoj postoji brutalni diktator koji može upasti bilo kada, koji može ubijati ljude, silovati ljude, uništavati gradove? Ili žele zapadne vrijednosti koje nude EU i NATO, a koje kažu da ćemo poštivati ljudska prava, dati ljudima priliku za dobre poslove i prosperitet u budućnosti, i da ćemo podržati ova nastojanja”, zaključila je Shaheen.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad