Šepić za N1: Greška koju Semir Efendić ne smije napraviti

Vijesti 28. apr 202110:27 > 11:59
N1

Senad Šepić, predsjednik stranke Nezavisni blok, za N1 je govorio o novim pomjeranjima na bh. političko-stranačkoj sceni. Šepić je komentarisao i moguće formiranje koalicije, saradnje, opozicionih stranaka u FBiH i RS za naredne izbore, 2022. godine.

Šepić je prvo komentarisao istupanje Semira Efendića iz SDA, kazavši da ta priča dugo postoji. Podsjetio je i na svoje isključenje iz SDA i različita shvatanja politike koju zagovara on i Bakir Izetbegović.

“Ja sam isključen iz SDA, najavio sam prije toga da sam formalno sa politikom Bakira Izetbegovića – potpuno sa druge strane. To je bilo na pitanju glasanja o akcizama. Godinu i pol dana prije toga sam argumentovano govorio da to što rade je pogrešno, da ima veze s time da se država zaduži, poskupi život, a da se od tih novaca kupuju izbori i naredne četiri godine vlasti. Sve se to desilo”, izjavio je.

Nema radnih mjesta, nema autocesta, podsjetio je Šepić. Zbog svoje politike Šepić se, kako je rekao, nije pokazao.

Šepić: Nisam se pokajao

“Nisam se pokajao, to je moja odluka. Bakir Izetbegović je pokrao kongres. Imaju snimci, to je sramota njemu. Nije sam on stranka. To je veća ideja od nekoga samog”, kazao je.

Između Izetbegovića i Efendića “nije bilo hemije”, potvrdio je Šepić, dodavši da je to bilo jasno kada je za predsjednika KO SDA izabran Fikret Prevljak.

“Tačno je da nije bilo hemije, da je Efendić bio s druge strane Izetbegovića, za razliku od nekih kome je Sebija bila velika direktorica i profesorica, a Bakir šef”, dodao je.

Sada je bitno, istakao je gost N1, kako će Efendić voditi Stranku za Bosnu i Hercegovinu.

“SBiH je uglavnom bila prirodni saveznik SDA. Služila je da te glasove pripoji SDA i da SDA ima širi kapacitet. Ako to bude radio Efendić – pravit će veliku grešku. Ako bude na precizan način profilirao politiku zbog koje se razišao sa SDA – može obogatiti političku scenu”, dodao je.

Sarađivat će sa Efendićem

Nezavisni blok će sarađivati sa Efendićem, rekao je Šepić, budući da se dugo znaju. Šepić je kazao da se radi o drugačijem čovjeku.

“Postoji potencijal za saradnju. Ako budemo alternativa stanju – rado ću sarađivati sa Efendićem. Ako bi trebali glumiti opoziciju, biti lažna altenrativa, a biti gori – otežavaju odnose i meni i nadu ljudima u zemlji, da se vrijedi boriti. Uska, sebična politika brzi ispliva u prvi plan – šteti i otežava svima nama”, rekao je.

Govorio je Šepić i o potencijalno najavljenoj koaliciji stranaka iz FBiH i RS za naredne izbore. On je kazao da to otežava situaiciju onima koji ne znaju kako BiH funkcioniše. Prema njegovom mišljenju, aktuelna Trojka je sužena na kapacitet Sarajeva, te ne vide širi kontekst.

“Najavljivati veliku koaliciju, tri stranke iz FBiH, tri iz RS, a znajući kako to funkcioniše u BiH – to otežava. Najavljivati koaliciju, praviti veliku temu godinu i pol prije izbora, da ćete napraviti RS – FBiH koaliciju – pokazuje da nemate iskustva sa politikom u BiH”, kazao je.

Šepić: Trojka sužena na kapacitet Sarajeva

“Trojka je sužena na kapacitet Sarajeva, ne vide širi kontekst, ne vide kontekst FBiH, a ne cijele države. Koliko znam – nije bilo sastanka, nije bilo ni kafe”, poručio je.

Šepić je rekao da na entietskom i državnom nivou sarađuje sa Našom strankom, SDP-om, drugim strankama, imaju dobre odnose sa SDS-om i PDP-om, a da je svima najveći prioritet da se osiguraju pošteni izbori.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad